Laster innhold, vennligst vent..
Kalvedans

Tradisjonsrik dessert med krem og bær.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Kalvedans

Kalvedans er en kremet og lett pudding som lages på råmelk, den første melken etter at kua har kalvet. Den er så proteinrik at den stivner som en pudding etter å ha blitt varmet opp. Men råmelk er vanskelig å få tak i, så her er det to oppskrifter, den ekte kalvedansen og en jukse-kalvedans med helmelk og egg.

Slik gjør du

Kalvedans

Visp sammen melk, fløte, sukker og krydder. Varm opp langsomt til melken begynner å tykne. Hvis den tykner fort kan man spe røren med litt fløte. Hvis den bare tykner litt kan man ha i et par eggeplommer for å få en god konsistens.

Helles i en ildfast form og stek kalvedansen i vannbad i 120 °C i omtrent en og en halv time. La kalvedansen avkjøles og server med rørte bær og vispet krem.

Jukse-kalvedans

For den som ikke får tak i råmelk og aldri har smakt kalvedans er jukse-kalvedans et alternativ. Det går an å få en liknende konsistens, men smaken er litt annerledes fordi råmelken gir fra seg en søtaktig myse som er veldig karakteristisk for kalvedans.

Slik gjør du

Visp eggene med litt melk. Visp inn melkepulveret til en jevn røre og rør inn resten av melken. Bland inn krydderne og hell røren i en ildfast form. Stek jukse-kalvedansen i vannbad i 120 °C i en og en halv time.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE