Kålruletter

Kålruletter er krydret kjøttfarse som er pakket inn i kål.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kålruletter

Dette er tradisjonsmat som ofte fant veien til middagsbordet på syttitallet. Det er traust og god hverdagsmat som smaker nydelig med en god saus og kokte poteter.

Slik gjør du

Bruk gjerne en hurtigmikser til farsen. Kjør kjøttdeigen seig med saltet. Bland inn egg, potetmel, løk og krydder. Spe med kald melk, litt og litt om gangen.

Plukk kålbladene forsiktig fra hverandre. Skjær vekk den grove stilken. Forvell kålbladene i godt saltet, fosskokende vann i 1–2 minutter. Avkjøl i iskaldt vann og la kålbladene renne godt av seg på et kjøkkenklede.

Legg en god skje farse på hvert kålblad og pakk sammen som en liten pakke. Smør en ildfast form med litt smør og legg kålrulettene tett i tett i formen slik at fasongen bevares (pass på at skjøten ligger ned). Hell over varm kraft/buljong og legg en liten klatt smør på hver rull. Dekk med aluminiumsfolie og bak kålrulettene i ovn ved 200 grader i cirka 25 minutter.

Server for eksempel med fløtesaus, kokte poteter og rørte tyttebær.

Tips

Knytt litt hyssing rundt hver kålrulett for å være sikker på at de bevarer fasongen.

Lag saus av kraften/sjyen fra kålrulettene. Lag en liten jevning av like deler smør og mel (cirka 2 ss av hver, litt avhengig av mengde kraft). Visp inn den varme kokekraften og la sausen koke et par minutter. Tilsett en god skvett fløte og juster smaken med salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Tilsett hakket bladpersille før servering.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet "Holm" på NRK P1+