NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Kalkun
Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Kalkun fylt med kjøttfarse

James og Adam Price lager julekalkun i Munter mat. – Begynn med farsen lille julaften, anbefaler James Price. Kalkunen kan fint stå i kjøleskapet over natten med farsen i.

Slik gjør du

Farse
Kjør svinekjøttet gjennom kjøttkvernen sammen med innmat fra kalkunen eller andelever. Hvis begge deler er umulig å få tak i kan kyllinglever brukes.

Brødet dynkes i fløte. Spekk, løk og brød kjøres også gjennom kvernen og blandingen røres grundig sammen med krydder og konjakk.

Det er viktig å smake på blandingen og hvis du ikke er glad i smaken av rå biff, kan du steke en liten kjøttbolle og smake om farsen er passe krydret. Det skal smake noe. Hvis man regner at mengden salt bør være ca. 10-12 gram per kg farse er man på rett vei.

Fyll kalkunen
Ha farse i den forreste delen av kalkunen, altså i halsen. Farsen utvider seg ved koking, så det er viktig ikke å stappe for mye farse i.

Resten skal inn i den andre enden av kalkunen. Den delen av farsen varmes opp på en panne mens det røres hele tiden. Farsen skal ikke brunes, bare varmes opp så du er sikker på å ikke møte lommer av rå farse når du skjærer opp kalkunen. Kalkunen sys godt igjen med en kjøttnål.

Skulle det være litt farse til overs, kan du ha den i en liten ildfast form og steke den i ovnen sammen med kalkunen den siste timen.

Steking
Hvis man går til bords ved 19-tiden, settes kalkunen i ovnen ca. kl 15. Først skal den smøres med smør og drysses med rikelig med salt. Fuglen plasseres på rist over langpannen hvor det er helt på ca. 3/4 liter fond og litt oppskåret løk og gulrøtter.

Kalkunen brunes på ca. 220 °C til den er pen og gyllen, og deretter skrus vamen ned til ca. 150 °C. Store stykker tynt spekk festes med kjøttnåler over brystkjøttet for å hindre uttørking. Kraft fra langpannen helles over kalkunen mange ganger mens den stekes.

Ta kalkunen ut rundt kl 18:30, sånn at den kan stå og hvile med aluminiumsfolie over seg. Imens gjøres sausen ferdig.

Tips

Skulle det bli litt til overs, kan du plukke kjøttet av kalkunen og lage en fin ragu til en av juledagene.

Oppskrift:

| | |

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR