Laster innhold, vennligst vent..
Kakemenn

– For meg er kailla og kjærringa, som jeg sier på trøndersk, det jeg aller mest forbinder med jul og kaker. Mamma lagde alltid minst dobbel porsjon, og fylte et 20-liters spann til randen. Vi ungene og pappa ble satt i sving med konditorfarge og fyrstikker, sier Marit Røttingsnes Westlie. Alle kjeksene skulle dekoreres med øyne, munn, knapper og skjørt eller bukse.

Foto: Øystein Westlie

Kakemenn

De kan være harde, de kan være myke, og dekoren kan variere fra sted til sted, men smaken av disse julekakene er utvilsomt like god uansett hvilken del av landet du kommer fra.

Slik gjør du

Oppskriften er lånt fra Marit Røttingsnes Westlies blogg, frutimian.no.

Stekes på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig over- og undervarme i 12-14 minutter.

Kle 3-4 stekebrett med bakepapir. Deigen må hvile i kjøleskapet i minimum 1 time.

Ha hvetemel og sukker i en bolle. Smelt smøret og tilsett hornsaltet. Når hornsaltet kommer i kontakt med smøret, skjer det en kjemisk reaksjon som gjør at det begynner å boble, og det utvikles en ganske sterk lukt. Men fortvil ikke. Det er sånn det skal være, og kakene kommer ikke til å smake som denne lukta.

Ha det smeltede smøret, hornsaltet og vannet oppi bakebollen og bland alt til du får en jevn og fin deig. Du kan gjerne bruke miksmasteren til dette. Pakk deigen inn i plastikk og legg den i kjøleskapet. Der kan den ligge i flere dager før du starter på utkjevlinga.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og legg en deigklump oppå. Kjevle ut til leiven er 2–3 mm tykk. Løft den opp litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke sitter fast i bordet. Dryss eventuelt på litt mer mel før du fortsetter. Stikk ut kaker med de formene du har. Lager du veldig store figurer, kan det være lurt å legge dem på et eget stekebrett. De største kakene krever litt lengre steketid enn de små.

Stek kakene midt i ovnen hvis du bruker over- og undervarme. Bruker du varmluft, kan du steke flere brett på én gang. Jeg steker maks tre brett samtidig. Kakene skal fremdeles være hvite, men de kan ha begynt å få litt farge på tuppene. Legg dem over på en rist, og la dem avkjøles der.

Mal dem eventuelt med konditorfarge før du legger dem over i en tett kakeboks.

Tips

Marit Røttingsnes Westlie forteller til Cornelia Bjørke-Hill hvordan de bakte kakemenn i Trøndelag i Marits barndom.

Se også: Juleoppskrifter fra NRK Østfold

Kilde: Fru Timian / Marit Røttingsnes Westlie