Kake med spesialiteter fra Bornholm

Tobias' kake fra Hasle på Bornholm er både flott, smakfull og helt spesiell.

Foto: DR

Kake med spesialiteter fra Bornholm

I TV-programmet «På kakeeventyr i Danmark med Tobias» er Tobias Hamann-Pedersen i byen Hasle på Bornholm. Her lager han en storslått kake, som består av kakebunner med rabarbra, en sprø crunch, sjokoladekuler med ganache og så er den overtrukket med marengs. Litt av et mesterverk.

Slik gjør du

Kakebunner

Sett ovnen på 190 grader.

Pisk egg og sukker til en luftig masse. Bland de tørre ingrediensene sammen – sukker, mel, vaniljesukker og bakepulver – og vend det sammen med eggemassen.

Tilsett melk og smeltet smør langsomt, mens deigen vendes. Tilsett revet marsipan og rabarbrabitene som er vendt lett i mel. Ha massen i en smurt form og riv resten av marsipanen over. Kaken skal bakes i ovnen i 60 minutter.

For å kunne stable kaken, som Tobias gjør i programmet «På kakeeventyr i Danmark med Tobias», må du lage flere bunner, alt etter hvor høy du ønsker at kaken skal bli.

Crunch

Kok vann og sukker i fem minutter. Hell sukkerlaken over korn og nøtter. Spre massen ut på bakepapir og stek i ovnen på 180 grader, til det får farge.

Marengs

Bland sukker og vann i en gryte. Varm opp langsomt til alt sukkeret er oppløst. Sett opp varmen og bruk et sukkertermometer. Begynn å piske eggehvitene lett. Når sirupen er 117 grader helles en tynn stråle i de lettpiskede eggehvitene, mens det piskes hele tiden. Det er viktig at ikke sirupen treffer selve vispen når sirupen tilsettes, for da bare slår den opp mot kantene av skålen. Pisk til massen har fingervarm temperatur og forhåpentligvis er blitt lekkert luftig.

Sjokoladeganache til sjokoladekulene

Finhakk sjokoladen. Røyk smøret under en stor skål ved å tenne på trespon og plassere spon og smør under samme lokk. La smøret trekke i røyken i 20 minutter. Pass på at sponene lager røyk hele tiden.

Varm opp fløten til kokepunktet. Hell fløten over sjokoladen, tilsett røyksmøret og vend dette sammen til en jevn ganache. Ha massen i en sprøytepose og la den ligge i romtemperatur.

Når ganachen ikke lenger er varm sprøytes den i hule sjokoladekuler. Legg kulene på kjøl til ganachen har satt seg.

Sånn setter du sammen kaken

Legg kakebunnene over hverandre og dryss den sprø crunchen mellom lagene. Skjær til kakebunnene så de danner en spiss. Smør marengsen utenpå. Det skal et godt lag marengs på. I programmet bruker Tobias en dreieskive, men det går uten også.

Flamber eller brenn marengsen med gassbrenner som er beregnet på matlaging.

Pynt kaken med sjokoladekulene med sjokoladeganache og piff opp kaken med spiselige blomster eller tynne, tørkede rabarbrastrimler.

Kilde: Tobias Hamann-Pedersen i TV-serien «På kakeeventyr i Danmark med Tobias» /DR