Laster innhold, vennligst vent..
Kaffekrydret lammefilet

Lammefileten kan grilles eller stekes i panne. Her er den servert med bakt sjalottløk og selleristappe.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kaffekrydret lammefilet

Lammefilet er et godt alternativ til lammesteken, særlig hvis det ikke er så mange til middag. Lise Finckenhagen lager sin egen kryddermiks og steker fettsiden sprø. Tilbehør er bakt sjalottløk og selleristappe.

Slik gjør du

Kaffekryddermiks

Knus alle ingrediensene til kryddermiksen i en morter, eller kjør det sammen i en hurtigmikser.
Rut fettet på lammefileten. Gni kjøttet godt inn med kryddermiks, salt og litt olje.

Bakt sjalottløk

Sjekk at sjalottløken er ren og pen (fjern ev. smuss). Dekk bunnen i en ildfast form med aluminiumsfolie. Legg i løken, drypp over oljen og vend på løken slik at alle har fått litt olje på seg. Bak sjalottløken ved 220 grader i ca. 30 minutter, eller til den er helt myk når du klemmer på den.

Lag et snitt i skallet ved servering eller fjern skallet helt. Dryss litt salt over den bløte løken. (Løken kan også pakkes løst inn i folie og bakes på grillen til den er helt mør, ca. 30 minutter.)

Selleristappe

Skjær vekk skallet på selleriroten, pass på at du ikke fjerner for mye. Skjær selleriroten i jevne biter og legg alt over i en kasserolle. Tilsett vann så det akkurat dekker og en god klype salt. Kok sellerien helt mør. Hell av kokevannet og mos sellerien sammen med fløte og smør. Smak til med salt og pepper.

Kaffekrydret lammefilet

Grill kjøttet over sterk varme 10-12 minutter (medium), litt avhengig av tykkelsen på kjøttet.

Snu kjøttet flere ganger underveis i grillingen. Legg de ferdiggrillede filetene over på en kjøligere del av grillen og la dem hvile 5-10 minutter.

Eller, stek kjøttet med fettsiden ned i en varm stekepanne med litt olje.

Fettet skal bli sprøtt og gyllent før du snur kjøttet og bruner det godt på andre siden.

Tilsett to gode spiseskjeer smør i pannen (og gjerne også en liten håndfull uskrelte hvitløkfedd som du knuser lett med bredsiden av en kniv). Skru ned varmen og la kjøttet surre og kose seg i de gode smakene i ca. 10 minutter. Snu på kjøttet og øs over stekefettet underveis.

La kjøttet hvile noen minutter på en rist eller tallerken før du skjærer det i skiver til servering.

Tips

Tre gode oppskrifter med lam fra Lise Finckenhagen:

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+