Denne oppskriften på amerikansk kalkunjulemiddag er det kjøkkensjefen på den amerikanske ambassaden som anbefaler.
Kalkun
1 kalkun, ca. 5 kg
2 sitroner
ca. 100 g smør
1 hel hvitløk
1-2 ss olje
rosmarinkvister
oppskårne grønnsaker (gulerøtter, løk, stangselleri, purre, persille og sjalottløk)
ca. 5 dl kyllingkraft
stor stekepose
La den dypryste kalkunen på ca. 5 kg tine 3 døgn i kjøleskapet. Vask fuglen og tørk den godt. Del sitronene i to og gni kalkunen med sitron over det hele. Legg restene av sitronene inni. Gni så kalkunen inn med smør og rikelig hakket hvitløk blandet med olje.
Løsne skinnet forsiktig på brystsiden av kalkunen. Gni med hvitløk og smør, og stikk inn en rosmarinkvast på hver brystfilet. Trekk skinnet over igjen. La de oppskårne grønnsakene surre noen minutter i smør.
Legg kalkunen i stekeposen, fyll grønnsakene og kraften i, og fest med klips eller hyssing. Plasser posen i en langpanne. Kalkunen skal ligge med brystet ned. La pannen stå på nederse rille i ovnen i 2 timer ved 180°C. Ta kalkunen ut. Sil kraften. Bruk litt av kraften i stuffingen. Brun kalkunen i ovnen (med brystet opp) ved 180°C i ca. 30 minutter før servering.
Anretning: Skjær først fra lårene. Skjær så brystfiletene fra skroget. Legg en seng av ferdigstekt stuffing på fatet. Del brystfiletene i tynne skiver og anrett oppå stuffingen. Skjær lår og legger i skiver, og legg på. Øs litt av den rykende varme kraften over før servering.
Stuffing
3 gulrøtter, i tynne skiver
1 stor løk, hakket
2 stilker selleri, finsnittet
¾ - 1¼ dl smør eller fett fra kyllingkraft
1¼ dl rosiner
½ ts salt
½ ts salvie, rosmarin, persille
12 dl brødsmuler
kraft
La løken surre i litt smør til den er blank. Ha i litt salt og pepper (og evnt. hvitløk). Tilsett gulrøttene og sellerien.
La blandingen surre noen minutter, og tilsett litt kraft.
Bland brødsmulene i grønnsakblandingen. Tilsett krydder, rosiner og kraft til passe konsistens. Fyll blandingen i godt smurt, ildfast form. Stek stuffingen ved 180°C i 50 - 60 minutter.
Rødkål med rosiner
1 middels stort rødkålhode
2 friske røde epler, utkjernet, men med skall
2 ss fett
5 ss vann
3 ss eddik
3 ts sukker
1 ss mel
2 ½ dl korinter
Fjern de ytterste bladene på kålen. Skjær kålhodet i fire og fjern stilken. Finsnitt kålen. Ha den i en kjele.
Skjær eplene i skiver og ha dem oppi til kålen sammen med vannet. La det stå på forholdsvis svak varme til kål og epler er møre, men fortsatt litt sprø (ca. 15 minutter). Ta kål og epler opp.
Bland litt smeltet smør eller margarin, eddik, sukker og mel i kraften. Rør til det koker opp og har tyknet. Bland kålen i sausen. Tilsett korintene. Smak til.
Søtpoeter
1 kg søtpoteter, kokte og skrelte
¾ dl smør
6 ss brunt sukker
2 bananer, moste
4 ss ristede pecan-nøtter
3 ss mørk rom
½ ts salt
4 tangeriner eller mandariner
Forvarm ovnen til 185°C.
Mos søtpotetene og bland dem med 2 ss smør, 4 ss sukker, rom, salt og moste bananer.
Skrell tangerinene (mandarinene). Skjær båtene skinnfrie. Del hver båt i to. Plukk vekk eventuelle steiner. Bland fruktkjøttet forsiktig i søtpotetblandingen. Fyll potetmosen i form.
Legg skinnfrie tangerinebåter på toppen av potetmosen.
Bland resten av smøret og sukkeret med de ristede pecannøttene. Dryss blandingen på toppen av mosen. Stek retten i 30 minutter.
Tranebær med grand marnier
½ kg tranebær, renset og skylt
1¼ dl vann
1-2 ss Grand Marniér
1¼ dl appelsinjuice
1 glass appelsinmarmelade, ca. 250 g
1 appelsin
Kok bærene med vannet i ca. 10 minutter til skinnet sprekker.
Sil av og avkjøl bærene. Ha dem i en food processor sammen med marmelade, Grand Marniér, appelsinjuice og en appelsin skåret i biter. Kjør maskinen til ingrediensene er litt moset og godt blandet. Det kan gjerne være små biter av appelsinen i mosen. Fyll i en pen bolle og server ved siden av kalkunen.