NRK Meny
Normal

Julemat med Trond Viggo og Torstein

I TV-programmet Kvelden før kvelden, som er en tradisjon hver lille julaften, er det Trond Viggo Torgersen som lager maten. Og med seg har han vinneren av MGP Junior, Torstein Snekvik. Her har vi samlet alle oppskriftene.

Trond Viggo Torgersen og Torstein Snekvik
Foto: Fra Kvelden før kvelden / NRK

Torstein Snekvik fra Kvanne i Møre og Romsdal stakk av med seieren under årets MGP Junior med låten «Svikter aldri igjen». Og nå er han i studio med Trond Viggo Torgersen for å lage den tradisjonelle julematen.

Ribbe

Ribbetallerken

Ribbe med medisterkaker, pølser, rødkål, epler, svisker og god saus.

Foto: Fra Kvelden før kvelden / NRK

Se hele oppskriften:

Svoren skjæres med tapetkniv etter at ribben har stått den første timen i ovnen. Da er det som å skjære i marsipan. Hvis noe av svoren ikke har blitt helt sprø har Trond Viggo et guttetriks, varmepistolen.

Trond Viggo lager saus og rødkål med halvfabrikata. Det er ikke noe nederlag. Han gir deg gode råd om hvordan du kan gjøre sausen og rødkålen litt mer personlig.

Sausen tilsettes litt av ribbefettet og litt sennep. For å få en litt syrlig smak kan du ha i rispgele eller tyttebærsyltetøy. Og her handler det om å smake seg fram.

Pølser og medisterkaker

Pølsene og medisterkakene får følge av rosmarin, salvie og hvitløk.

Rødkålen kan krydres med julekrydder. Prøv med nellikspiker, stjerneanis eller kanel. Og litt ribbefett passer godt her også.

Pølsene får Torstein skjære opp og de får et kryss i endene. Pølsene stekes sammen med medisterkakene og får smak av hvitløk, salvie og rosmarin.

Svisker, epler og honning surrer sammen i stekepannen.

Pinnekjøtt

Med et dryss av persille over poteter og kålrotstappe blir pinnekjøttet som det skal være.

Foto: Fra Kvelden før kvelden / NRK

Pinnekjøtt

Se hele oppskriften:

Kålrotstappen til Trond Viggo har både kålrot og gulrot. Og den smaksettes med hvitløk, fløte og smør.

Vossakorven koker med i pinnekjøttgryten de siste 20 minuttene.

Panikkdessert

Banan og klementin har fått surre i karamell. Og så is med pepperkaker på toppen.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK

Panikkdessert

Bruk det du har. Og i julen har vi ganske mye, selv om det er noe vi har glemt å kjøpe eller noe allerede er spist opp.

Knus kaker, gjerne pepperkaker og bland inn i iskrem.

Varm opp sukker i stekepannen til det har smeltet og blitt lysebrunt. Tilsett smør. Bruk frukten du har. Banan, ananas, klementin, eple, det du har. Varm frukten i sukkerblandingen. Klem over noen dråper lime.

Frukten serveres med en kule av kake-iskremen og litt revet skall av lime.

Se også: Oppskriftene fra «Kvelden før kvelden»