NRK Meny
Lises julegløgg
Foto: Marie Melgård / NRK

Julegløgg

Gløgg kan du ganske enkelt lage selv og sette din personlige smak på den varme drikken. Her er en av Kokke-Lises favoritter hvor hun først lager en kryddersirup og så tilsetter vinen.

Slik gjør du

Hovedingrediensen er vin, både hvit og rød kan brukes, men mest vanlig er nok rødvin. Velg en helt grei vin, ikke den dyreste eller flotteste, men den bør heller ikke være vond.

Gløgg kan selvfølgelig også være alkoholfri, laget av f.eks solbærsaft og eplemost.
Søt vinen med sukker, brunt sukker eller honning.

Tilsett «julekrydder» etter ønske, f.eks. anis, kanel, kardemomme, nellik, ingefær og pepper. Appelsinskall og sitronskall smaker også godt.
Varm gløggen sakte opp slik at alle smakene får utviklet seg. Gløggen skal være rykende varm men må ikke koke.
Piff den gjerne opp med litt rom, vodka eller madeira rett før servering. Mandler og rosiner er et must.

Slik gjør Kokke-Lise

Kok opp krydder, appelsinskall i tynne strimler og saften fra appelsinen, sukker og vann. La blandingen koke i ca. 10 minutter.

Tilsett vinen, varm opp forsiktig og tilsett rom eller portvin rett før servering.

Kilde: Lise Finckenhagen