NRK Meny
Jordbærterte med vaniljekrem

En liten terte med bringebær ble det også tertedeig til, ved siden av jordbærterten.

Foto: Henrik Kaels Faltin / NRK

Jordbærterte med hjemmelaget vaniljekrem

Sverre Sætre forklarer deg hvordan du lager den gode vaniljekremen fra bunnen av. Og gir deg tips om hvordan du får tynn bunn til jordbærterten.

Slik gjør du

1 terteform, gjerne med løs bunn, 24 cm i diameter.

Smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd. Tilsett egget, og kna det inn i deigen.
Pakk deigen inn i plast, og la den hvile i kjøleskapet til den blir fast, ca. 1 time.

Kjevle tertedeigen til en ca. 3 mm tykk leiv. Smør tertebunnen med formfett. Legg deigen i terteformen slik at den dekker både bunn og kant. Sett den så i kjøleskapet i ca. 20 minutter. Forvarm stekeovnen til 170 °C, og stek terten til den er gyllen, ca. 30 minutter.

Vaniljekrem

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
Ha 2 dl melk, vaniljestang og -frø, fløte og sukker i en kjele, rør det sammen, og varm det til kokepunktet.

Ha resten av melken og maisenna i en bolle, og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommene i melk- og maisennablandingen.

Hell 2/3 av den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt, mens du rører med en visp.

Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp, og la den småkoke i ½ minutt, mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp slik at kremen ikke brenner seg.

Ta ut vaniljestangen etter at kremen har kokt. Ha kremen i en bolle, og sett til avkjøling.
Denne kremen kan oppbevares 2 dager i kjøleskapet.

Jordbærterte

Stryk vaniljekremen utover tertebunnen.
Legg på delte jordbær, så de dekker vaniljekremen.

Tips

Blir det tertebunn til overs, kan den pakkes i plast og oppbevares i opptil 3 uker i fryseren.

Når du skal kjevle tertebunn, kan det ofte være et problem å få den tynn nok uten at den sitter fast i arbeidsbordet. Et lite knep for å unngå dette, er å skjære den kalde deigen i tynne skiver og legge skivene i terteformen. Klem litt på deigen slik at du jevner ut hullene i deigen.

Kilde: Sverre Sætre i Sommeråpent 2011