Slik gjør du
1 terteform, gjerne med løs bunn, 24 cm i diameter.
Smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd. Tilsett egget, og kna det inn i deigen.
Pakk deigen inn i plast, og la den hvile i kjøleskapet til den blir fast, ca. 1 time.
Kjevle tertedeigen til en ca. 3 mm tykk leiv. Smør tertebunnen med formfett. Legg deigen i terteformen slik at den dekker både bunn og kant. Sett den så i kjøleskapet i ca. 20 minutter. Forvarm stekeovnen til 170 °C, og stek terten til den er gyllen, ca. 30 minutter.
Vaniljekrem
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
Ha 2 dl melk, vaniljestang og -frø, fløte og sukker i en kjele, rør det sammen, og varm det til kokepunktet.
Ha resten av melken og maisenna i en bolle, og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommene i melk- og maisennablandingen.
Hell 2/3 av den varme væsken oppi eggeblandingen litt etter litt, mens du rører med en visp.
Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp, og la den småkoke i ½ minutt, mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp slik at kremen ikke brenner seg.
Ta ut vaniljestangen etter at kremen har kokt. Ha kremen i en bolle, og sett til avkjøling.
Denne kremen kan oppbevares 2 dager i kjøleskapet.
Jordbærterte
Stryk vaniljekremen utover tertebunnen.
Legg på delte jordbær, så de dekker vaniljekremen.
Tips
Blir det tertebunn til overs, kan den pakkes i plast og oppbevares i opptil 3 uker i fryseren.
Når du skal kjevle tertebunn, kan det ofte være et problem å få den tynn nok uten at den sitter fast i arbeidsbordet. Et lite knep for å unngå dette, er å skjære den kalde deigen i tynne skiver og legge skivene i terteformen. Klem litt på deigen slik at du jevner ut hullene i deigen.