Slik gjør du
Smuldre gjæren med fingrene i en bolle. Tilsett salt. Hell over litt fingervarmt vann og rør ut gjæren. Bland i resten av vannet og oljen. Ha i 12 dl hvetemel og rør med en treskje til en klissete men jevn deig uten klumper. Tilsett mer mel, litt etter litt, til deigen slipper fra kantene, men fortsatt er litt kladdete. Strø over et siste tynt lag med mel og dekk med et kjøkkenhåndkle. La deigen heve i en time.
Sett ovnen på 225 grader.
Strø et lag med mel på bakebordet og hell deigen ut. Ha godt med mel på hendene og strø litt ekstra mel oppå deigen. Klapp og dra i den til den er en lubben avlang firkant. Del firkanten i tre på langs til tre brød. Ha mer mel på hendene og vri hvert brød rundt et par omganger. Løft brødene over på bakeplaten og pensle dem forsiktig med litt olivenolje. Strø over fingersalt og urter.
Stek brødene i 25 minutter eller til de har fått fin lysebrun farge. Avkjøl på bakeplaten uten å dekke dem til så blir de fine og sprø.
Tips
Brødene får ekstra fin skorpe hvis man setter en liten ildfast skål med vann i ovnen når man steker brødene.