Laster innhold, vennligst vent..
Jimmys prinsessekake

Svensk prinsessekake, prinsesstårta, har røtter tilbake til 1948.

Foto: SVT

Jimmys prinsessekake

Festkake med vaniljekrem, bringebær og marsipan. Jimmy Brorsson lager den helt fra bunnen med ekte råvarer.

Slik gjør du

Kakebunn

Start med bunnen. Smør og sukre en springform.

Visp egg og sukker i 10 minutter. Sikt inn mel, bakepulver og vaniljesukker. Vend røren med en slikkepott. Bland inn lunkent vann. Ha røren i formen. Stek i cirka 20 minutter på 180 grader. Ta den ut av ovnen og avkjøl.

Vaniljekrem

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Legg frøene og stangen i en gryte sammen med melken, la det småkoke et par minutter. La blandingen avkjøles litt.

Visp sammen egg, sukker og maisstivelse. Bland vaniljemelken med eggeblandingen, kok forsiktig opp. Tilsett smøret og rør til det smelter. Sett kremen i kjøleskapet. Ta ut vaniljestangen.

Bland 1/3 av den vispede fløten til kaken i vaniljekremen, før du setter sammen kaken.

Marsipan

Begynn med å mikse mandler, sukker og vann. Når det er blitt en mandelmasse av disse ingrediensene, er det på tide å mikse med melis og egg. Kjør til det er blitt en jevn og fin marsipan som det går an å kjevle ut.

Prinsessekake

Skjær bunnen i tre lag. Dekk det første laget med halvparten av vaniljekremen og bringebærene. Legg på neste lag. Legg på resten av vaniljekremen og det siste laget av kakebunnen. Kle hele kaken med pisket krem.

Kjevle ut marsipanen til cirka 3 millimeter tykkelse. Legg den over kaken. Strø over melis og pynt med en marsipanrose.

Tips

Den opprinnelige oppskriften til prinsessekake finnes i «Prinsessornas nya kokbok» fra 1948. Den er satt sammen av husholdningslærer Jenny Åkerstrøm. Åkerstrøm hadde prinsessene Margaretha, Märtha og Astrid blant sine elever. De var døtrene til prins Carl og prinsesse Ingeborg av Danmark. I boken heter kaken grön tårta, men den fikk senere navnet prinsesstårta. Navnevalget skal ha sammenheng med at prinsessene skal ha vært spesielt glad i den.

Kilde: Wikipedia

Kilde: Jimmy Brorsson i TV-serien «Sommermat i Falkenberg»/SVT