Laster innhold, vennligst vent..
Italienskinspirert ribberull

Ribbe presentert på en litt annen måte enn den vanlige juleribben.

Foto: Lise Finckenhagen

Italienskinspirert ribberull

Svineribba er tradisjonell norsk julemat. Denne gangen serveres den med italiensk brød, ciabatta, sennep og rødkål.

Slik gjør du

Rist pepper og fennikelfrø i en tørr, varm panne - til det dufter aromatisk. Knus alle krydderiene unntatt hvitløk sammen i en morter. Ha i hvitløken etter hvert, og bland alt godt sammen.

Snitt svoren på ribba, hvis dette ikke allerede er gjort. Svoren kan godt rutes, men det blir aller finest hvis du lager 1 cm brede striper. Snitt godt ned i fettet uten å skjære ned i kjøttet. Pass på at eventuelle striper går samme vei som kjøttet skal rulles.

Legg ribba med svoren ned på fjøla og skjær ut alle bena. Finn omtrent midten og skjær et snitt halvveis ned i kjøttet. Skjær ut mot begge kanter, slik at du får brettet kjøttet ut til begge sider omtrent som en bok. (Pass på at du ikke skjærer igjennom, alt skal henge sammen).

Gni kjøttet inn med halvparten av krydderblandingen. Legg «kjøttklaffene» tilbake på plass og gni i resten av krydderet godt inn i kjøttet. Rull ribba stramt sammen, og bind det stramt opp med hyssing. Bruk 10-12 tråder med et par centimeters avstand.

Det kan være fint å få litt hjelp til å holde kjøttet stramt sammen når du binder det opp. Fjern eventuelt noe av svoren hvis det ligger an til at noe svor havner inne i rullen, dette vil variere litt i forhold til størrelse og fasong på ribba.

Gni rullen inn med olivenolje og salt, og legg ribberullen på en liten rist i en passende ildfast form.

Hell et par centimeter vann, vin eller eplemost (eller en blanding) i formen og dekk alt med tett aluminiumsfolie. Damp ribberullen ved 180 grader i 45 minutter.
Fjern folien og stek rullen videre ved 150 grader i cirka 3 timer.
Skru opp temperaturen til 230 grader og følg med på svoren.

Har du har du en funksjon som heter «omluftsgrilling» - kan du bruke den. Et drøyt kvarter i «omluftsgrilling» ved 225-230 grader gjør susen for de fleste ribbesvorer.

La rullen få hvile i minst 20 minutter før du skjærer den i pene skiver.

Tips

  • Alt av det tradisjonelle ribbe-tilbehøret passer godt til denne varianten.
  • En annen variant er å servere skiver av ribberullen i nystekt ciabatta med litt sennep og rødkål.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm» /NRK P1+