Laster innhold, vennligst vent..
Hvitt brød med natron

Det dype krysset i brødet skal slippe ut alvene, sånn at ikke brødet blir fylt av onde ånder! I virkeligheten er det en måte varmen kan slippe ut av brødet på mens det stekes.

Foto: Fra TV-serien Duften av nybakt

Hvitt brød med natron

Vi baker dette brødet hver dag på kokkeskolen. Det er veldig raskt og enkelt å lage hjemme også. Dette er den grunnleggende oppskriften, men det er mange søte og salte varianter du kan prøve. Sjokolade, rosiner, kanel, biter med sprøstekt bacon, ost, urter. . . mulighetene er uendelige.

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 230 °C.

Sikt de tørre ingrediensene i en stor bolle og lag en grop i midten. Hell i mesteparten av melken. (La det være igjen omtrent 0,5 dl i målebegeret.) Bruk en hånd med fingrene utstrakt som en klo, arbeid mel og væske sammen. Ha i mer melk hvis det er nødvendig. Ikke kna deigen, da blir den tung. Deigen skal være myk, men ikke for våt og klissete.

Ta deigen ut på bakebordet og arbeid den litt mer. Klapp deigen ut i en sirkel ca 4 cm i tykkelse, kutt et dypt kryss i den.

Plasser brødet på et stekebrett og stek i ovnen i 15 minutter, slå så ned varmen til 200 °C og stek i 30 minutter til. Brødet er stekt når det høres hult ut når du banker på det og det har fått en gyllen farge. Det kan gi godt resultat å snu det opp ned de siste 5 minuttene av steketiden.

Avkjøl på rist.

Tips

Sånn kan du variere bakverket
Lyse scones: Lag deigen som ovenfor, men klapp den ut til ca 2,5 cm tykkelse. Del den opp i scones og stek i 15-20 minutter ved 230 °C.
Hvitt brød eller lyse scones med urter: Legg 2-3 ss friske hakkede urter - for eksempel rosmarin, salvie, timian, gressløk, persille eller sitronmelisse - til de tørre ingrediensene, og gjøre som ovenfor.
Spotted dog eller rosinbrød: Ha 100 g sultanas, rosiner eller korinter, eller en blanding av alle tre, til de tørre ingrediensene, og bak som ovenfor.

Kilde: Duften av nybakt (Rachel Allen: Bake!)