Hvit sjokolademousse med bjørnebærgelé

Hvis du synes det blir vanskelig å lage den hvite sjokoladepynten, så kan du pynte desserten med bjørnebær eller andre bær.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Hvit sjokolademousse med bjørnebærgelé

Konditor Mette Blomsterberg har i TV-serien Det søte liv laget denne oppskriften på en fantastisk dessert med bjørnebær. En lekker, syrlig, hvit sjokolademousse med en nydelig bjørnebærgelé.

Slik gjør du

Bjørnebærgelé

Legg gelatinen i bløt i en halv liter kaldt vann i en halv time. Kok bjørnebær og vann under lokk i cirka fem minutter. Sil det, så bare væsken blir igjen. Tilsett sukker og kok til sukkeret har smeltet.

Vri gelatinen og tilsett den i den varme fruktlaken. Rør til gelatinen har smeltet helt. Fyll forsiktig litt bjørnebærgelé i bunnen av hvert glass. Sett dem i kjøleskapet til geleen har stivnet. Gjem resten av geleen til senere.

Hvit sjokolademousse

Legg gelatinen i bløt i en halv liter kaldt vann i en halv time. Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en liten kniv. Bland frøene sammen med melisen med kniven.

Vri gelatinen og ha den i en gryte sammen med vaniljesukker og sitronsaft. Varm opp til 60 grader. Ta gryten av varmen. Rør til gelatinen smelter. Tilsett hakket sjokolade, og la den smelte i den varme laken. Tilsett crème fraîche og rør godt.

Pisk fløten til lett krem. Pisk eggehviter og sukker til en lett marengs. Ha halvparten av kremen i crème-fraîche-blandingen og rør godt. Ha dette i skålen med den kalde kremen, og vend det forsiktig sammen. Tilsett marengsen og vend den forsiktig inn.

Ha moussen i en engangs sprøytepose, og klipp et lite hull. Fyll glassene halvt opp. Legg en utskåret kakebunn midt i hvert glass. Fyll på med mer mousse, så kakebunnen blir dekket. Bank glassene forsiktig, så moussens overflate blir så plan som mulig.

Sett de fylte glassene i kjøleskapet i minimum tre timer eller gjerne til neste dag.

Lun den resterende geleen til maks. 40 grader, hell den forsiktig på de iskalde sjokolademoussene. Oppbevar bjørnebærglassene i kjøleskap til de skal serveres.

Hvite lisser

Temperering: Hakk sjokoladen fint. Varm halvparten i vannbad i en skål som går ut over kanten på gryten. Vannet må ikke koke. Sjokoladen skal bli 48 grader.

Resten av den hakkede sjokoladen has i en rimelig stor skål. Ha 2/3 av den smeltede sjokoladen i skålen med den usmeltede sjokoladen. De to smelter langsomt sammen. Ha bare i mer av den smeltede sjokoladen hvis de to ikke smelter sammen naturlig.

Varm aldri den nå tempererte sjokoladen. Hvis den stivner for fort, has mer av den smeltede sjokoladen i. Alt dette for å sikre et blankt utseende og en sjokolade med et sprøtt knekk. Den optimale arbeidstemperatur er 31-32 grader. Hvis temperaturen kommer over 34 grader må man begynne en ny temperering.

Fordel temperert sjokolade i et to millimeter tykt lag på hele plaststrimmelen med en palettkniv. Bruk en skrape med tagger til å lage striper i sjokoladen. Klipp plasten over på midten, så du har to deler. Hver del for seg. Vri dem til et skrått rør, og legg røret i en rund sylinderform, eller tape dem sammen med tape. Sett dem i kjøleskapet til desserten skal serveres.

Servering

Ta de kalde sjokoladelissene forsiktig av plasten. Sett dem pent på toppen av hver bjørnebærdessert. Serveres kalde.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv/DR