Hvit (lys) og brun saus

Utgangspunktet for hvit og brun saus er en smør- og meljevning. Hvit saus kan brukes til langt mer enn fiskeboller og lasagne. Den brune sausen kan fort få et løft med litt ekstra ingredienser.

Slik gjør du

Hvit saus

Smelt smøret i en kasserolle, visp inn smøret og tilsett varm melk/kraft under omrøring. Kok opp og la sausen småkoke over svak varme til «melsmaken» er borte. Rør ofte slik at ingenting setter seg i bunnen.

Brun saus

Smelt smøret i en kasserolle og rør inn melet. La kasserollen stå over middels sterk varme og rør hele tiden til jevningen blir kastanjebrun. Spe med varm brun kraft, kok opp og la sausen småkoke ved svak varme til «melsmaken» er borte. Rør ofte.

Tips

Hvit saus (bechamelsaus) kan brukes til langt mer enn fiskeboller og lasagne.
Fres litt chili, sitrongress og hvitløk sammen med smøret og bytt ut melken med kokosmelk. Smak til med lime, og vips så har du en svært eksotisk saus til fisk.
Eller hva med å smake den hvite sausen til med roquefort, nydelig til for eksempel svinekjøtt.

Prøv en «klunk» med mørkt øl eller Madeira i den brune sausen og den løfter seg kjapt et par hakk.

Les også: Lises sausetips - NRK Mat

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen» på NRK P1+