Kanelknuter
Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT
Tareq Taylor lager kanelknuter i TV-serien Hygge i hagen.

Hvetedeig til boller

Tareq Taylors variant av hvetedeig til boller er en mellomting mellom vanlig hvetedeig og brioche. Den inneholder mye smør og egg. Deigen skal kaldheves, så det svarer seg å starte i god tid. Oppskriften tar deg videre fra enkle hveteboller til kanelboller og svenske kremboller, semlor.

Slik gjør du

Hvetedeig til kanelboller og semlor

Løs opp gjær og sukker i kaldt vann. Tilsett kardemomme og egg og visp sammen ingrediensene. Tilsett melet. Elt deigen i en kjøkkenmaskin på lav fart i 6 minutter.

Tilsett smør, en spiseskje om gangen og arbeid smøret inn i deigen. Tilsett salt og sett opp hastigheten på kjøkkenmaskinen. Elt i 5 minutter til.

Dekk til deigen med plastfolie. Kaldhev deigen i kjøleskap over natten eller i ca. 12 timer.

Legg den kalde deigen på en melet baksteplate, arbeid raskt med deigen, før den rekker å nå romtemperatur. Siden det er så mye smør i deigen blir den myk og vanskelig å arbeide med når den blir varm.

Kanelboller

Kjevle ut deigen til en ca. 5 millimeter tykk leiv. Smør på godt med smør. Strø over rikelig med sukker og dryss over masse malt kanel. Rull sammen til en rull. Skjær kanelboller eller klipp til en stang. Legg bollene på bakeplate og dekk til med et rent kjøkkenhåndkle. Hev til dobbel størrelse. Pensle med egg og dryss over perlesukker.

Stek bollene midt i ovnen på 240 grader i ca. 8 minutter. Stek kanelstangen midt i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter.

Svenske kremboller, semlor

Form deigen til 20 like store boller og legg dem på bakeplater. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle til dobbel størrelse. Pensle med vispet egg og stek i ovnen i ca. 8 minutter på 230 grader eller til de er gylne. Legg bollene på rist og la dem avkjøles.

Skjær av lokket og legg det til siden. Grav ut innmaten fra bunnene og legg den i en bolle. Riv mandelmassen fint og ha i samme bolle. Hell på ca. 1 dl flytende fløte og bland alt sammen til en smidig røre. Fyll gropene i bollene med mandelmasserøren.

Visp resten av kremfløten med 2 spiseskjeer melis til den er fast og kan brukes i en sprøytepose. Sprøyt fløten over mandelmassen i alle bollene. Legg på lokket. Dryss over melis og server.

Tips

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Hygge i hagen/SVT