Hummus

Hummus er en proteinrik og allsidig rett. Perfekt til dipp for bakte grønnsaker, på brødskiva eller som siderett.

Foto: Richard Nystad

Hummus

Hummus er en populær dipp eller pålegg fra Midtøsten. Den originale oppskriften er enkel og er laget på kikerter, tahini, sitronsaft og hvitløk. Hummus kan lett smaksettes med forskjellige krydder og ingredienser.

Slik gjør du

Ha i kikerter, en desiliter vann, gurkemeie og sitronskiven i en food prosessor, og kjør til en glatt puré.

Ha i olivenolje, tahini, en klype salt og kjør til en homogen masse. Smak til med sitronsaft og salt. Juster med mer vann hvis konsistensen er for tykk.

Tahini er puré av sesamfrø som kjøpes på glass.
Hummusen pyntes ofte med krydder som sumak eller zaatar og olivenolje.

Hummus med soltørket tomat

Tilsett to desiliter soltørket tomat, en neve persille, og kjør den til en glatt puré.

Hummus med avokado

Dropp gurkemeie og tilsett en eller to modne avokadoer. Kjør til en glatt puré.

Hummus med chipotle

Tilsett en spiseskje røykt paprikapulver og to til tre spiseskjeer chipotle. Chipotle er en røykt jalapeño. Den selges ofte i tørket tilstand, som pulver eller som hele tørkede chili. Hvis du ikke finner noe i butikken kan du bruke tabasko chipotle.

Hummus med rødbeter

Tilsett kokte rødbeteterninger, og kjør til en glatt puré.

Tips

Hummusskole

Kok egne kikerter
Tørre kikerter bløtlegges over natten og kokes møre. Ikke tilsett salt i vannet, men laurbærblad, persilledusker, sitronskiver og hele hvitløkfedd. Bruk gjerne en teskje natron under koking. Da blir de fortere møre, og det er lettere å få en silkemykt konsistens på hummusen. Ta være på kokevannet, og bruk det til spe hummusen til rette konsistens.

Få nok syre i hummus
Kikerter og tahini har begge en lett bitter og nøttete smak. Tilsett sitronsaft eller eddik for å balansere smaken.

Ha nok tahini i hummus
En lys tahini er mindre bitter og fungerer best til hummus.

Kilde: Richard Nystad i radioprogrammet Brønsj/NRK P1