NRK Meny
Hummer Thermidor

Hummer Thermidor er hovedretten i den fine nyttårsmenyen fra Price og Blomsterberg.

Foto: Fra TV-serien Price og Blomsterberg / DR

Hummer Thermidor

James Price lager en fransk hovedrett til nyttårsfeiringen. Hummerkjøttet blandes med en hvit saus med hvitvin og gratineres i hummerskallene med parmesanost på toppen.

Slik gjør du

Hummerne kokes i saltet vann i ca. 10 minutter. Avkjøles i isvann.

Rens hummerne og ta ut kjøttet fra hale og klør. Kjøttet er ikke helt kokt. All innmat og ev. rogn tas også ut og legges til side. Fjern magesekken, som sitter like bak øynene, og kast den. Gjør skallene rene og sett dem til side.

Lag en hvit saus ved å smelte smøret i en gryte, tilsette melet og spe med melk til konsistensen er passe. Kok sausen og smak til med salt, pepper og revet muskat. Sett sausen til side.

Hummerkjøttet deles i passe munnfuller og stekes forsiktig i 100 g smør i en kasserolle. Varmen må ikke bli for høy. Når det begynner å lukte godt av stekt hummer tas kjøttet ut av kasserollen og holdes varmt. Tilsett ev. litt mer smør og ha i finhakket sjalottløk og la løken bli blank. Tilsett hvitvin, fiskefond og finhakket persille og la det koke langsomt inn til det er 4-5 ss væske igjen. Tilsett 4-5 dl hvit saus og kok opp sausen. Smak til med litt dijonsennep, salt og pepper.

Tilsett revet gruyere og la den smelte i sausen. Nå skal ikke sausen koke mer. Ha hummerbitene i sausen og bland alt godt. Fordel hummer og saus i de tomme hummerskallene. Dryss over litt revet parmesan og sett hummerne under en varm grill til overflaten er gratinert.

Serveres med en gang sammen med litt nystekt brød og den beste Chardonnay du kan finne.

Tips

Flere oppskrifter: Price og Blomsterberg

Kilde: James Price i Nyttårsmat med Price og Blomsterberg/DR