Honningristet pastinakk med karamellsaus

Pastinakken har en naturlig sødme, samtidig som den gir desserten en krydret smak.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Honningristet pastinakk med karamellsaus

Rotgrønnsaker kan overraskende nok brukes til kaker og desserter. Bare tenk på gulrotkake. I denne dessertoppskriften er det pastinakken sin tur.

Slik gjør du

Vask pastinakken godt, skjær av enden og del i grove biter.

Legg honning og pastinakk i bunnen av en ildfast form og tilsett eplemost. Legg på 3 tynne skiver smør. Lag et tett lokk av aluminiumsfolie. Bak pastinakken i ovnen på 180 grader i 60-70 minutter, til de er helt myke. Rist på formen noen ganger mens den står i ovnen så pastinakken blir glasert på alle kanter.

Rist de hakkede hasselnøttene i ildfast form i ovnen et par minutter, til de får farge.

Kok opp sukker og vann til karamell uten å røre. Bland inn fløte og så nøttene.

Riv en halv tonkabønne (ikke nødvendig, den gir bare en pikant smak) og bland inn i iskremen.

Server pastinakk med hasselnøttkaramell og iskrem. Pynt med tynne strimler av eple.

Tips

Oppskrifter med rotgrønnsaker i kaker og desserter:

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE