Honningkake

Honningkaken er fylt med aprikos og marsipan og har mandler og pistasjnøtter som pynt på sjokoladetrekket.

Foto: Fra TV-serien Danmarks beste kaker / DR

Honningkake

I Danmark bakes honningkake til jul. Selve kakebunnen kan godt stå i tre uker i kjøleskap før den fylles. Og så kan den stå noen dager til før den pyntes med sjokoladetrekk, mandler og pistasjnøtter.

Slik gjør du

Honningkaken bakes i springform med diameter 20-22 cm.

Honningkake
Hell korintene i en skål sammen med appelsinskall, sitronskall, sitronsaft og appelsinsaft fra 1/2 appelsin. (Saften fra den andre halvparten av appelsinen skal brukes til å presses over honningkakebunnen når kaken skal settes sammen.) La korintene trekke en times tid.

Romtemperert smør, sukker og romtemperert honning røres luftig med en håndmikser. Romtempererte egg tilsettes rolig og litt om gangen. Stopp når massen er jevn.

Hvetemel, kakao, bakepulver og alle krydderne blandes og siktes ned i deigen. Dette vendes forsiktig sammen med hakkede mandler, utbløtte korinter og saften fra skålen.

Smør springformen med litt nøytral olje og fordel deigen i formen. Stekes ved 180 °C i ca. 60-70 minutter. Avkjøl kaken helt og ta den ut av formen. Del den i to.

Fyll
Vaniljestangen skjæres på langs og frøene skrapes ut med en liten kniv. Frøene mases sammen med litt sukker på bordet med en palettkniv, så frøene skilles fra hverandre.

Vaniljesukker og de andre ingrediensene has i en gryte og kokes under lokk til aprikosene er møre. Kjør massen med en stavmikser til den er jevn. Fyllet settes kaldt.

Det kalde fyllet smøres på den nederste bunnen og toppen legges på. Press bunnen lett så den fester seg til fyllet. Kaken settes i kjøleskap i opp til fem dager før den skal overtrekkes med sjokoladeganache.

Sjokoladeganache
Sjokoladen hakkes fint og has i en litt stor skål. Fløten varmes opp til ca. 80 °C og gryten tas av varmen. Halvparten av den varme fløten helles over sjokoladen som røres godt med en skje eller slikkepott til massen blir blank. Tilsett langsomt resten av den varme fløten og rør til ganachen er homogen og blank.

Hell den lunkne ganachen over den kalde honningkaken. Fordel ganachen med en palettkniv så både topp og sider har et jevnt, tynt lag med sjokoladetrekk. Dryss på hakkede mandler og pistasjnøtter.

Tips

Flere oppskrifter: Oppskriftene til Danmarks beste kaker

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Danmarks beste kaker/DR