NRK Meny
Hollandsk eplekake

Det lille kakestykket er fra en kake med epler, mens det store er med bringebær. Du kan variere med frukt og bær til den samme røren.

Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»

Hollandsk eplekake

Denne kaken har vi laget på Ballymaloe Cookery School i mange år. Vi har gjester som ber spesielt om den hver gang de er på besøk, forteller Rachel Allen. Frukten synker til bunns når kaken stekes, sånn at du får en sprø skorpe på toppen.

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 200 ºC.

Lages i en 20 x 20 cm firkantet form. Legg bakepapir i bunnen og ha smør på sidene.

Visp egg, 175 g sukker og vaniljeekstrakt i en stor bolle til blandingen blir som tykk eggedosis. (Dette vil ta ca. 5 minutter).

Smelt smør i en kjele sammen med melken, og hell på eggene, vispe hele tiden. Sikt på hvetemel, kanel og bakepulver og vend forsiktig inn i røren, slik at det ikke blir klumper. Hell blandingen formen og glatt ut overflaten.

Skrell eplene, ta ut kjernen og skjær dem i tynne skiver. Legg epleskivene på røren. De kommer til å synke til bunns. (Det er sånn det skal være!). Dryss på sukker og stek i ovnen i 10 minutter. Reduser ovnstemperaturen til 180 ºC og stek i ytterligere 20–25 minutter eller til kaken har hevet seg og er gyllenbrun.

Avkjøles i formen.

Serveres lunken med pisket krem.

Tips

Bringebær og pære
I stedet for kanel, bland inn revet skall av 1 appelsin i røren. I stedet for epler har du i 100 g friske eller frosne bringebær og tynne skiver av 2 pærer. Stek på samme måte.

Kilde: Duften av nybakt / Orig. tittel: Rachel Allen: Bake!