Hollandaise

Denne sausen kan ikke oppbevares i kjøleskap, men må spises opp samme dag. Men det pleier aldri å være noe problem.

Foto: Fra TV-serien «Sommermat i Falkenberg» / SVT

Hollandaise

Det finnes flere veier til smørsaus. For Lisa Lemke er denne hollandaise-inspirerte sausen sausen over alle sauser.

Slik gjør du

Smelt smøret.

Varm eggeplommer og vann i vannbad: fyll en stor gryte halvt med vann, og sett en mindre gryte i den større. Bland eggeplommer og vann i den lille gryten. Varm opp vannet i den store gryten, men ikke la det koke. Rør hele tiden, til eggekremen begynner å tykne en anelse.

Løft den lille gryten fra vannbadet og varmen, og hell i det smeltede smøret i en tynn stråle under konstant og kraftig visping. Smak til den kremete sausen med sitronsaft og salt.

Serveres med en gang, eller la den stå i romtemperatur til den skal spises.

Tips

  • Du kan lage eggekremen rett på komfyren uten vannbad, men da må du være veldig forsiktig med varmen så ikke eggekremen blir for varm og blir til eggerøre.
  • Hvis sausen skiller seg når du tilsetter smøret kan den reddes. Varm opp eggeplomme på nytt og visp inn den skilte sausen dråpe for dråpe under kraftig visping.
  • Hvis sausen er for tynn kan du prøve å vispe inn mer fett.
  • Hvis sausen er for tykk kan du spe med melk eller vann.
  • Sausen kan smaksettes på flere måter. Med hakkede urter, sitrus eller trøffel.
  • Om du vil gi smørsausen en bearnaise-følelse freser du litt sjalottløk, tilsetter litt eddik og finhakket estragon og bruker dette når du lager eggekremen.

Kilde: Lisa Lemke i TV-serien «Sommermat i Falkenberg»/SVT