Hjertevin og nervekaker

Hjertevin og nervekaker fra Hildegard von Bingen.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Hjertevin

I middelalderen lagde man ikke te av legende vekster. Ofte var vannet for forurenset. I stedet laget man eliksir, lot urter trekke eller småkoke i vin, som man søtet med honning.

Slik gjør du

Kok persillekvistene i vinen i en stor gryte på lav varme i 10 minutter med lokket på. La vinen avkjøles til 45 °C. Rør inn 250 g honning, helst med en sølvskje. Rør godt.

La den hvile i fem minutter.

Skåld glassflasker å helle vinen i. Sil vinen og hell den på de skåldede glassflaskene.

Av og til dannes det bunnfall i vinen, men det er greit å drikke likevel. Vinen holder i minst fem år.

Tips

Ta to spiseskjeer hjertevin om dagen ved behov. Kan inntas i lang tid.

Kilde: Alexandra De Paoli i tv-serine Hygge i Strömsö/YLE