NRK Meny
Smør

Ingenting smaker som det smøret du har laget selv.

Foto: Bård Ek/www.melk.no

Hjemmelaget smør

Har du opplevd at det er tomt for smør i butikken? Mindre melkeproduksjon og økt etterspørsel etter ekte varer har gjort at det er knapphet på smør. Men her er løsningen: Du kan lage ditt eget smør!

Slik gjør du

Visp rømmen i mikser og la den vispe ca. 20 minutter, til rømmen har skilt seg. Mikseren kan godt arbeide lenger, men pass på at det ikke blir så varmt at rømmen/ fløten smelter, da vil du nemlig ikke kunne få ut smørfettet.

Press deretter ut så mye væske du kan med hendene. Væsken kalles kjernemelk. Det engelske navnet er «buttermelk.» I andre land er det et eget handelsprodukt.

Det er vanlig å vaske smøret i rent kaldt vann. For å kvitte seg med mest mulig kjernemelk.

Elt inn salt i smøret og smak til hvor mye salt du vil ha. Av 1 liter seterrømme eller kremfløte blir det ca. 250 g smør.

Tips

Smøret blir mer holdbart om du greier å få ut mest mulig væske. Væsken (kjernemelken) fremskynder harskningsprosessen.

Kjernemelk som blir igjen er fin deigvæske, f eks i gjærbaksten. Kjernemelk kan gjerne fryses ned.

Flere oppskrifter: Julebakst med smør

Kilde: www.melk.no