Slik gjør du
Visp rømmen i mikser og la den vispe ca. 20 minutter, til rømmen har skilt seg. Mikseren kan godt arbeide lenger, men pass på at det ikke blir så varmt at rømmen/ fløten smelter, da vil du nemlig ikke kunne få ut smørfettet.
Press deretter ut så mye væske du kan med hendene. Væsken kalles kjernemelk. Det engelske navnet er «buttermelk.» I andre land er det et eget handelsprodukt.
Det er vanlig å vaske smøret i rent kaldt vann. For å kvitte seg med mest mulig kjernemelk.
Elt inn salt i smøret og smak til hvor mye salt du vil ha. Av 1 liter seterrømme eller kremfløte blir det ca. 250 g smør.
Tips
Smøret blir mer holdbart om du greier å få ut mest mulig væske. Væsken (kjernemelken) fremskynder harskningsprosessen.
Kjernemelk som blir igjen er fin deigvæske, f eks i gjærbaksten. Kjernemelk kan gjerne fryses ned.
Flere oppskrifter:
Kilde: www.melk.no