Crème fraîche i tre varianter. Ett glass med bearnaise-smak, ett med eple og pepperrot og ett med sitron.

Crème fraîche tilsatt forskjellige smaker som dressing til grillmaten.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Hjemmelaget crème fraîche

Mer kremet crème fraîche skal man lete lenge etter, og enklere å lage blir det ikke. Hjemmelaget crème fraîche er fersk, frisk og lett syrlig. Her får du også oppskrift på tre smakstilsetninger som passer til grillmat.

Slik gjør du

Crème fraîche

Bland fløte og surmelk i en bolle. Legg over plastfilm med noen hull eller et lokk og la det stå i romtemperatur i to døgn. Settes i kjøleskapet og er holdbar inntil en måned.
Syrningsprosessen går saktere i kjøleskapet, men den fortsetter. Først er den en vilt god naturell dipp, uken etter en kanskje smaksatt kald saus for til slutt å brukes i matlaging når den har modnet enda mer.

Med bearnaisesmak til grillet kjøtt

Kok løken myk i eddik og vann. Sil av og la løken avkjøles. Finhakk estragon og persille og bland med løk og crème fraîche. Smak til med salt og pepper.

Med eple og pepperrot til grillet fisk

Bland alle ingrediensene.

Med sitron til grillede grønnsaker

Riv skallet på sitronen. Finhakk fruktkjøttet fra halve sitronen. Bland med crème fraîche og tilsett sukker.

Kilde: Paul Svensson i Tv-serien Hygge i Strömsö/YLE