Laster innhold, vennligst vent..

Hemmelig barbecuesaus

Jeg liker godt å dele oppskriftene mine med andre og blir både glad og rørt når de blir brukt, sier Jan Vardøen. Hemmelighetskremmeri er egentlig noe tull: Har du noe som gir glede, da er det bare å dele det med resten av verden. Men når det gjelder barbecuesaus blir ting litt annerledes. Det er nettopp sausen som gir den personlige vrien til spareribs, grillet kylling, hamburgere på grillfesten, og blant mannfolk går det sport i hvem som har den beste barbecuesausen.

Slik gjør du

Etter mange års utvikling, mye prøving og feiling og møysommelige justeringer har jeg kommet fram til en saus som ruler. Og nå skal jeg bare avsløre den, sånn uten videre liksom? Faen heller. Det gjør meg veldig vondt, men her er den, endelig avslørt.

Oppskriften gir ca. 1,5 l ferdig saus.

Skrell og kutt løken i fine strimler og stek den på middels varme i solsikkeolje og smør i en tykkbunnet gryte. Grovhakk chili (uten frø) og hvitløk og ha det sammen med løken. Stek forsiktig videre slik at alt blir lett brunet.

Tilsett resten av ingrediensene og la alt putre over lav varme i 45 minutter, rør innimellom, husk å skrape bunnen av kjelen så den ikke blir brent.
Smak til etter eget ønske: Tilsett litt Tabasco-saus om du vil ha den sterkere, brunt sukker for sødme, sitronsaft for syre.

Om du vil ha en saus uten klumper kan du kjøre det hele med en stavmikser, men jeg foretrekker det litt røffe utseendet med biter av løk og chili som lurer under overflaten. Sausen skal ha den samme konsistensen som ketchup.

Tips

Når sausen er avkjølt kan du ha den i et norgesglass for oppbevaring i kjøleskap. Sausen vil da ha lang holdbarhet, og kan brukes på alt av grillmat, biffer, hamburgere, smørbrød, dypp, snacks midt på natta, osv.

Kilde: Jan Vardøen i TV-serien Matlyst