Laster innhold, vennligst vent..
Helstekt gris
Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Helstekt gris med smak av gran

Hygge i Strømsø-gjengen bygde seg en grill av bygningsmateriale som var til overs. Så grilla de en gris på 45 kilo.

Slik gjør du

Når du bestiller grisen av slakteren, be om å få den salta i sju prosent saltlake. Grisen som blei brukt i programmet, veide 45 kilo.

Grillen blei lagd av bygningsmaterialer som var til overs. Hygge i Strømsø-gjengen brukte 50 centimeter lange lecablokker som underlag, og armeringsnett som grillrist. Rista la de på murstein.

Avstanden mellom grisen og glørne skal være mellom 60 og 80 centimeter. Strømsø-grillen var ganske tett, og krevde 80 centimeters avstand for at grisen skulle bli stekt sakte nok. Kullet blei flytta på, slik at det var mest varme der kjøttet var på sitt tykkeste.

Grisen legges med svorsiden ned. Sag langs ryggraden og knekk ribbeina på begge sider. Langs skinkene og halsen snitter du, slik at grisen kan legges flatt. Grisen bindes så fast til armeringsnettet med ståltråd, og de to nettene bindes så sammen rundt grisen.

Først grilles svorsiden i mellom en og to timer. Så snur du, og dusjer lett med vann for å fukte overflaten. Snu igjen etter en time. Grill så svorsiden i to timer og buksiden i én. Rør ut honningen i vann og pensle den på før de to siste snuingene.

Ha gjerne noen grankvister i glørne mot slutten. Det gir god smak, men pass på at det ikke begynner å brenne slik at grisen blir svidd. Grisen er ferdig når den holder 70 grader nær et tykt bein. Tilberedningstida varierer i mellom seks og åtte timer, avhengig av grill og vindforhold.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE