Spegris på grillen

Spegrisen skal pensles med marinade mens den snurres rundt og grilles på alle kanter.

Foto: NRK

Helgrillet spegris med grillede grønnsaker

Hvis du skal grille et helt dyr passer spegris bedre til et lite selskap enn et helt lam. En liten gris som denne, 5,5 kg, er nok til 6-8 personer. Spegrisen serveres med grillede grønnsaker, bearnéssmør og foliebakte småpoteter.

Slik gjør du

Grisen grilles på indirekte varme til den har en kjernetemperatur på 60 °C. Dette tar ca. 2,5 time for en gris på ca. 7 kilo. Pensle grisen underveis med din favorittmarinade.

Foliebakte poteter

Alt has i aluminiumsfolie og bakes på grillen i ca. 45 minutter. Serveres med en gang.

Bearnéssmør

Kok sammen hakket sjalottløk, eddik, knust pepper og vann til all væske er kokt inn i løken, avkjøl.

Pisk smør til luftig krem og tilsett løknedkoket og hakket estragon. Smak til med salt og pepper.

Grillede grønnsaker

Cherrytomatene deles i to. Pensles med olje, salt og pepper. Stekes på 100 °C i ca. 40 minutter.

Asparges og gulrøtter kokes lett møre i lettsaltet vann, og avkjøles i isvann. Dette gjør du tidlig på dagen før du skal grille. Rett før servering pensles grønnsakene med olje, salt og pepper før de grilles.

Fennikelen kuttes i tynne skiver.

Alt blandes til en grillet salat og smakes til med salt, pepper, litt sitronsaft og noen dråper trøffelolje.

Kilde: Jan Ivar Nykvist fra Gourmetkokkene i Sommeråpent 2012