Laks i saltlokk

Laks begravd i salt. Er laksen for stor for stekebrettet kan du skjære av hode og hale.

Foto: Heidi Rode / NRK

Hel laks i saltkappe

Ørret, uer eller ishavsrøye kan også tilberedes på samme måte som laksen i saltkappe.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Rens laksen, fjern gjellene og skyll den godt under rennende kaldt vann. Tørk fisken med kjøkkenpapir. Legg deretter urtene inn i buken på laksen. Varm stekeovnen til 250 ºC, eller 225 ºC om du bruker varmluft.

Ha alt saltet i en stor bolle. Tilsett eggehviter og vann og bland alt godt sammen. Fyll et 2 cm tykt lag med saltmasse i en passende ildfast form eller langpanne. Legg på laksen, og dekk den med saltet. Trykk saltet godt rundt, slik at alt er gjenklistret.

Sett laksen midt i ovnen og la den stå der i 30 minutter. Skru av varmen og sett ovnsdøra på gløtt. La laksen stå i ovnen og hvile 10 minutter til.

Ta frem en hammer eller lignende og bank forsiktig i stykker den harde saltskorpen. Fjern salt og skinn, og nyt det saftige fiskekjøttet. Kvern over en anelse pepper.

Tips

Legg gjerne to fisker ved siden av hverandre hvis de veier rundt 1 kg.

Laks i saltkappe

Server med for eksempel kokte poteter, smørdampet purre og rømme smakt til med ramsløk (på glass).

Foto: Heidi Rode / NRK

Kilde: Lise Finckenhagen i Frokost-TV