Laks i saltkappe

Server saltbakt laks med for eksempel kokte poteter, smørdampet purre og rømme smakt til med ramsløk.

Foto: Heidi Rode / NRK

Hel laks i saltkappe

Ørret, uer eller ishavsrøye kan også tilberedes på samme måte som laksen i saltkappe.

Slik gjør du

Rens laksen, fjern gjellene og skyll den godt under rennende kaldt vann. Tørk fisken med kjøkkenpapir. Legg deretter urtene inn i buken på laksen. Varm stekeovnen til 250 ºC, eller 225 ºC om du bruker varmluft.

Ha alt saltet i en stor bolle. Tilsett eggehviter og vann og bland alt godt sammen. Fyll et 2 cm tykt lag med saltmasse i en passende ildfast form eller langpanne. Legg på laksen, og dekk den med saltet. Trykk saltet godt rundt, slik at alt er gjenklistret.

Sett laksen midt i ovnen og la den stå der i 30 minutter. Skru av varmen og sett ovnsdøra på gløtt. La laksen stå i ovnen og hvile 10 minutter til.

Ta frem en hammer eller lignende og bank forsiktig i stykker den harde saltskorpen. Fjern salt og skinn, og nyt det saftige fiskekjøttet. Kvern over en anelse pepper.

Tips

Laks i saltlokk

Laks begravd i salt. Er laksen for stor for stekebrettet kan du skjære av hode og hale.

Foto: Heidi Rode / NRK

Legg gjerne to fisker ved siden av hverandre hvis de veier rundt 1 kg.

Kilde: Lise Finckenhagen i Frokost-TV