Hopp til innhold
Havrekjeks

I denne oppskriften er deigen ganske løs, og lett å jobbe med. Havrekjeksene blir porøse og sprø fordi det er natron og hornsalt i dem.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Havrekjeks

Gylne og søte havrekjeks er godt til tekoppen om kvelden, gjerne med brunost på, eller de kan få bli med i sekken på tur. Denne oppskriften gir sprø, lette havrekjeks.

Slik gjør du

Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle. Natronen rører du ut i litt eddik. Smelt smøret, og ha det i bollen sammen med det tørre. Bland alt godt sammen med en sleiv. Du trenger ikke kjøkkenmaskin.

Deigen blir ganske løs, så disse kjeksene kan du bruke en spiseskje for å få over på steikebrettet. Ha bakepapir på først, og form små boller med skje. Hvis du er nøye med mengden, og former dem så runde som mulig, blir alle havrekjeksene nesten like store. Like store kjeks er en klar fordel mens de steikes, slik at du unngår at noen kjeks på brettet er ferdig stekt, mens andre trenger litt til.

Pass på å holde god avstand mellom bollene med deig. Kjeksene flyter nemlig ganske langt utover mens de står i ovnen.

Steik kjeksene på 170 grader i 14 minutter (eller mer). Hvis du lagde store kjeks, tar det lengre tid. Når de er lysebrune, tar du dem ut.