Hamburger med avokado og løkringer

Hamburger med avokado, paprika, salat, sprø løkringer og ketsjup.

Foto: Kristin Hjelstuen

Hamburger med løkringer

Dette er favoritten til skiskytter Johannes Thingnes Bø: Hamburger med avokado og løkringer.

Slik gjør du

Oppskriften gir 3-5 hamburgere, avhengig av størrelsen og 5-6 store hamburgerbrød.

Hamburgere

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle, og kna med hendene til alt er blandet. Form kjøttet til hamburgere, og stek dem i en varm panne med olje eller smør.

Hamburgerbrød

Tilsett alle ingrediensene til gjærdeigen i en bakebolle eller kjøkkenmaskin. Elt i cirka ti minutter på sakte til middels fart. Deigen skal være elastisk og smidig. Hvis ikke tilsettes mer mel eller vann, dersom deigen din er klissete eller for fast. Dekk bakebollen med lokk eller plast, og sett deigen på et lunt sted. La deigen heve til dobbel størrelse (60 minutter eller mer.)

Hvelv deigen utover et melete bord. Del deigen i cirka åtte emner. Form hver bit til boller, og trykk hver av dem flate med håndflaten. La brødene etterheve cirka 30 minutter.

Dersom hamburgerbrødene hever seg i høyden, kan du presse dem forsiktig ned med håndflaten. Pensle brødene med egg og strø på sesamfrø.

Stek brødene på varmluft ved 225 grader i cirka 10-12 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl hamburgerbrødene på rist.

Løkringer

Skjær opp løk i ringer, og legg dem i en bolle med kaldt vann i 10-15 minutter. Tørk av ringene med papir når de er ferdige.

Visp sammen hvetemel, potetmel, bakepulver, vann med kullsyre, salt og litt pepper i en bolle. Sett ovnen på 120 grader, slik at de ferdige løkringene kan legges inn i ovnen for å holde seg crispy etter fritering.

Ha oljen i en gryte og varm opp på høy varme. Varm opp til 180 grader. Hvis du ikke har termometer ser du at det bruser/bobler når du legger løkringen nedi.
Dypp en løkring godt i deigen og legg den forsiktig ned i gryta med oljen. Legg i en om gangen. Ikke stek mer enn fem eller seks løkringer om gangen.
La dem steke 1-2 minutter på en side, før du snur dem og lar dem steke 1-2 minutter på andre siden. Når de er gyllenbrune kan du ta dem opp av oljen.

Legg løkringene på et papir, så de får rent av seg oljen. Sett ringene i ovnen, så de holder seg varme mens de neste stekes. Serveres med en gang for å få dem sprø!

I forbindelse med VM i skiskyting i Oslo 2016 hadde matblogger og skiskytter Kristin Hjelstuen henta inn favorittoppskriftene til flere norske skiskyttere. Oppskriftsserien ble publisert de første ukene i mars 2016.

Kilde: Kristin Hjelstuen/Spis og yt