Slik gjør du
Løs opp gjæren i melken. Tilsett de andre ingrediensene, utenom salt.
Elt deigen på lav hastighet i cirka 5 minutter. Øk farten og elt videre i 10 minutter.
Tilsett saltet og elt videre i 3 minutter. Sjekk med en glutenprøve (se under Tips). Hvis nødvendig, så elt litt til.
La deigen hvile i en smurt plastboks i cirka 15 minutter.
Del deigen i passe størrelser. Hamburgerbrød på cirka 70 gram, pølsebrød på cirka 55 gram.
Hamburgerbrød
Trill runde brød og sett dem på bakeplaten. La dem heve i 40 minutter, gjerne i en kald ovn med en langpanne varmt vann i bunnen.
Trykk ned deigen, så den blir flat og pensle med egg. Strø over litt frø om du vil.
Sett deigemnene i «heveskapet» og hev dem i cirka 30 minutter til.
Ta bakeplatene og langpannen med vannet ut av ovnen og sett ovnen på 240 grader.
Når ovnen har nådd temperaturen sett inn deigen og sprøyt på litt vann med en sprayflaske. Sett ned temperaturen til 220 grader og stek brødene i 6-9 minutter til de har fått fin farge.
Pølsebrød
Lag små runde boller av deigen og la dem hvile i 5-8 minutter.
Rull bollene til avlange pølsebrød og sett dem på en bakeplate.
La deigen heve til de dobbel størrelse, gjerne i en kald ovn med en langpanne varmt vann i bunnen.
Ta bakeplatene og langpannen med vannet ut av ovnen og sett ovnen på 240 grader.
Når ovnen har nådd temperaturen sett inn deigen og sprøyt på litt vann med en sprayflaske. Sett ned temperaturen til 220 grader og stek brødene i 6-9 minutter til de har fått fin farge.
Tips
Glutenprøve
Ta en liten del av deigen og strekk den ut, den blir som en nesten gjennomsiktig hinne og viser at det er god glutenutvikling i deigen. Da er den klar for heving. Hvis hinnen sprekker trengs det litt mer elting.
Se hvordan Jesper gjør det i den svenske utgaven av saftig surdeigsbrød (1 minutt og 30 sekunder ute i videoen)
Heveskap
Se hvordan Jesper lager sitt eget heveskap i stekeovnen
Kilde: Jesper Långström i Jespers bakskola/SVT