Ekte Hamburgere
750 g karbonadedeig/hamburgerdeig (ca. 180 g per burger)
2 ts salt
2 ts kvernet sort pepper
2 ss olje
Slik gjør du:
1. Bland salt og pepper godt inn i kjøttet, og lag 4 store hamburgere.
2. Trykk en grop på ca 1 cm ned i midten på den ene siden av burgeren
3. Sett stekepanna på plata, og ha i olje. La panna bli god og varm.
4. Legg burgeren i stekepanna, med ”grop-sida” opp. Stek den i 2-3 minutter på den ene siden, snu den og stek videre i nye 2-3 minutter på den andre siden.
5. Skru ned varmen, og la den trekke ferdig i ca 3-5 minutter til den er ferdig og er gjennomstekt.
Hamburgerbrød
7 dl hvetemel
1 pakke tørrgjer
1 t salt
1 ss sukker
1 ¼ dl melk
1 ¼ dl vann
2 ss olje
1 egg
litt maismel eller polentamel
eggehvite fra 1 egg
evt. sesamfrø eller annen type frø
1. Ha i mel, gjær, salt og sukker i en bolle, rør sammen med skje.
2. Varm opp melk i en liten gryte. Væsken skal være lunken. Ha i oljen, egget og melken i melet.
3. Bland/kna deigen godt sammen, gjerne i en miksmaster. Ta den ut og elt den videre på en melet arbeidsbenk i ca 4-5 minutter.
4. Ha deigen tilbake i bollen, dekk over med plastfolie og la den heve på et lunt sted i ca. 1 time – til dobbelt størrelse.
5. Slå deigen ned, og del den i to. Del deretter hver halvdel i 4-6 emner, alt etter hvor store du vil ha de ferdige brødene.
6. Ha mel på benken, og lag ”baller” av hvert emne. Trykk dem flate til ca. 1 cm tykk leiv.
7. Strø maismel eller polentamel på et stekebrett, og legg på leivene.
8. Dekk over med plastfolie, og etterhev i ca. 45 minutter. Skru ovnen på 200 grader.
9. Pensle brødene med eggehvite og strø på de frøene du velger.
10. Bak brødene i ovnen i ca. 12-14 minutter, til de er gyldne.
11. Ta brødene ut, og avkjøl dem på rist.