Gumppus
Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Gumppus/blodklubb

Slik gjør du

Sil blodet i en bolle og tilsett saltet.

Rør så inn melet godt.

Kutt opp talg i små biter, og rør inn sammen med det andre. Det skal bli en tykk røre.
Om den er veldig flytende, så tilsetter du mere mel.

La deigen svelle i ca. 15 min

Sett 1,5 l vann på kok i en kasserolle med 1 ss salt.

Ta frem deigen, to spiseskjeer og et glass eller en bolle med kaldt vann.

Væt håndflaten og skjeen, ta deig fra bollen og form det til en slags ball i hånden.

Denne skal forsiktig plasseres i kokende vann ved hjelp av to skjeer.

Kok i rundt 13–15 minutter.

Vend på gumppusene underveis så de blir gjennomkokte.

Ta de opp av det kokende vannet forsiktig og la de avkjøles i noen minutter før servering.

Retten serveres gjerne med poteter, gulrøtter og tyttebær.