Gulrotkake

Gulrotkake med appelsinkrem fra den irske kokken Rachel Allen.

Gulrotkake

Hvem elsker ikke denne klassiske kaken? Den er perfekt akkurat som den er med en kopp te eller kaffe, men du kan også prøve å dekorere den med kandiserte fioler.

Slik gjør du

Kaken lages i en 13 x 23 cm brødform. Ha bakepapir i bunnen og smør olje på sidene.

Forvarm ovnen til 150 ºC.

Pisk eggene i en stor bolle, ha i olje, brunt sukker, revet gulrot, rosiner og hakkede nøtter. Sikt i de tørre ingrediensene og rør ammen med en sleiv. Hell deigen i formen. Glatt den ut på overflaten og stek i ovnen i 60-75 minutter. Sjekk med bakepinne.

Avkjøl kaken i formen i ca. 5 minutter før du tar den ut. Avkjøles på rist.

Appelsinkrem
Kremosten skal være kjøleskapskald. Rør kremost og smør sammen. Tilsett vaniljeekstrakt, melis og finrevet appelsinskall. Denne glasuren skal være glatt og ganske tykk. Smør glasuren jevnt utover kaken. Kaken må være kald. Bruk en palettkniv og dypp den i varmt vann hvis glasuren er vanskelig å få utover.

Skjær kaken i skiver ved servering

Tips

Gulrotkaken er også nydelig servert som skiver med smør. Men da uten glasuren.

Selvhevende mel
Selvhevende mel er ikke vanlig i norske butikker. Her er et forslag til hvordan du selv kan lage selvhevende mel.
1 kopp vanlig mel (hvis man vil ha mer nøyaktig mål er det ca. 2 dl)
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
1/4 ts natron

Kilde: Duften av nybakt (orig. tittel: Rachel Allen: Bake!)