NRK Meny
Laks med hollandaise

Saus til kokt laks: Hollandaise!

Foto: DR

Grunnleggende hollandaise

Hollandaise er en utmerket saus til kokt og stekt fisk.

Slik gjør du


Klar smøret. Dette gjøres ved å smelte det sakte og deretter skumme av melkeproteinene på toppen, før det helles forsiktig over i en annen gryte uten at bunnfallet blir med.

Pisk eggeplommene sammen med fiskekraft over vannbad til blandingen blir lys og skummende. Deretter tilsettes klaret smør. Først bare litt om gangen mens det piskes, etter hvert i en jevn strøm.

Smak til med sitronsaft, salt og hvit pepper.

Skulle sausen skille seg kan du tilsette litt iskaldt vann og vispe kraftig.

Serveres helst med det samme, men kan holdes varm over svært lav varme i vannbad. Rør i den av og til.

Tips

Tilsettes et par spiseskjeer pisket krem kalles den "sauce mousseline". Prøv den til nykokte hvite asparges og hør englene synge. Flerstemt.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR