Saftige speltbrød er for mange sunnere. De inneholder flere viktige mineraler og vitaminer som gir bedre fordøyelse.

Speltbrød er for mange sunnere, fordi de inneholder flere viktige mineraler og vitaminer som gir bedre fordøyelse.

Foto: Rolf-Anders Vollan / Det glade kjøkken

Grovt speltbrød uten elting

Spelt har spesielt mye god næring og gir en nydelig nøttaktig smak. Og for å få brødene maks saftige er det viktig å bløtlegge frøene i god tid i forveien.

Slik gjør du

Speltmel tåler ikke like tung elting som andre melsorter, så i denne oppskriften har Rolf- Anders Vollan i «Det glade kjøkken» utelatt eltingen.

Skåldingen

Å skålde frø og korn er en slags forvelling der du heller kokende vann over frøblandingen og lar den stå et par timer. Da trenger vannet inn i kjernen, som gjør at brødene holder seg saftige over lang tid.

Start med å skålde frøene minst to timer før baking.

Bland havrekli, havregryn, solsikkefrø, gresskarkjerner og linfrø i en bolle. Hell over vannet og la frøene svelle i to timer. Legg over lokk slik at ikke vannet fordamper.

Deigen

Når frøene har stått lenge nok, starter du på deigen.

Ha de oppbløtte frøene (med resterende væske), speltmel, salt, tørrgjær, lunkent vann (20 grader), appelsinjuice og olje i en bolle.

Bland godt sammen til du har en svært tykk grøt. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.

Dekk til deigen med et lokk og la den heve i 1,5 time, eller til den har blitt dobbel så stor.

Kle formene i bakepapir, og fordel deigen. (Siden deigen er mer klissete enn tradisjonell brøddeig, så fester den seg også mer til brødformen). Dekk til, og la heve i ca. 45 minutter.

Forvarm ovnen til 210 grader. Når brødene er ferdig hevet, sett dem nederst i ovnen, og la dem steke i 50-60 minutter.

Blir de veldig mørke mot slutten kan du skru ned temperaturen til 200 grader. Steketiden varierer noe fra ovn til ovn.

Ta de nystekte brødene ut av formene og legg dem over på rist. Legg et klede over og avkjøl helt før de eventuelt fryses ned.

Tips

Saftige og sunne spelskiver med hint av nøttesmak

Saftige og sunne speltskiver med hint av nøttesmak.

Foto: Rolf-Anders Vollan / Det glade kjøkken

Det blir tre brød av denne oppskriften.

For å spare tid, kan du skålde frøene kvelden i forveien.

Kilde: Det glade kjøkken v/Rolf-Anders Vollan