Laster innhold, vennligst vent..
Grove seikaker
Foto: NRK

Grove seikaker

Grove seikaker. Harald Osa var 12 år på det norske kokkelandslaget, kokk flere steder i Frankrike og i Norge mellom annet på Continental. Nå jobber han i i ledelsen for Norsk Matkultur.

Slik gjør du

"Oppskriften er min mors, dette er gode fiskekaker med rik og kraftig smak av sei, det er mat jeg er vant til fra barndommen" - sier Harald Osa til kokk Inge Johnsen i Norgesglasset.

Selv om du kjøper skinn og beinfri seifilét, sitter det en rad med små ben mellom rygg -og bukfiléten fra hodet ned mot gattåpningen. Bruk kniven og skjær disse bort før du deler filétene i tykke strimler.

Mal fisken én gang på kvern med grov hullskive. Bruker du matprossessor skal fisken hakkes med momentbryteren. Fisken må være grov. Du kan også hakke for hånd med skarp kniv. Tilsett de øvrige ingrediensene og rør farsen raskt sammen.

Bruk hendene og form små trivelige kaker. Dypp hendene i kaldt vann, da setter ikke farsen seg fast. Rut eventuelt overflaten av kakene med baksiden av en kniv.

Jeg bruker en blanding av olje og smør til stekingen. Smøret gir god smak, mens oljen gjør at steketemperaturen kan være høyere og det gir en pen og sprø stekeskorpe. Stek seikakene pent brune og gjennomstekte. Tiden avhenger av hvor tykke du lager seikakene, regn 3-4 minutter på hver side.

ISTEDET FOR SAUS

Skjær løken i tynne skiver og surr i 100 g smør. Bruk lav temperatur og beregn at det tar tid å surre løken mør, minst 15 minutter. NB: Ikke la løken bli brunbrent, den skal kun bli gyllen og mør. Smak til med salt og pepper og dryss hakket gressløk øver før servering. Pass på at løken er rykende varm når den helles over seikakene.

Tips

Hendene er dine beste redskap! Elt sammen farsen med rene hender. Synes du det blir for klissete, bruker du en god treskje, men ikke matprossessoren, da blir farsen for fin.

Blir det seikaker til overs, legger du fort sammen en god seiburger. Bruk hamburgerbrød, panini eller andre småbrød, eller rett og slett grovbrødskiver. Legg burgeren på et salatblad, tynne ringer med rødløk eller sjalottløk og en skje rømmedressing. Gjett om ungene jubler over en slik burger!

Kilde: Inge Johnsen, Norgesglasset