NRK Meny
Grønnsaker i olivenolje

Camilla Plum bruker blant annet løk, hvitløk, squash, aubergine og sopp når hun legger grønnsaker i olje. Når grønnsakene er spist opp, bruker hun oljen som marinade eller dressing.

Foto: Fra tv-serien Camilla Plum: Mat som holder / DR

Grønnsaker i olivenolje

Lett kokte grønnsaker kan stå flere måneder på glass hvis lokket er tett og de er helt dekket av olje.

Slik gjør du

Skrell løk og hvitløk. Bitte små squash og auberginer skjæres i to, mens de større skjæres i centimetertykke skiver. Soppene får være hele, med mindre de er veldig store.

Legg grønnsaker og blader i en bolle, og gni det inn med salt.

Kok opp vann og eddik, og forvell grønnsakene i ett minutt – litt og litt av gangen. Legg grønnsakene til tørk på et kjøkkenhåndkle. Legg et annen kjøkkenhåndkle oppå, og tørk grønnsakene godt.

Legg grønnsaker, blader og urter i glass, og press godt sammen. Kok inn laken til det bare er en fjerdedel igjen (en halv liter hvis du brukte to liter vann). Fordel laken i glassene, og fyll opp med olivenolje slik at den står litt over grønnsakene.

Bank glassene lett i bordet slik at luftboblene stiger opp. Etterfyll med olivenolje etter cirka en halvtime. Hvis du må trykke ned grønnsaker som stikker opp av oljen, ikke bruk fingrene, men en ren klype eller sleiv.

Grønnsakene kan spises med en gang, eller stå lagret i flere måneder.

Tips

Grønnsakene passer som forrett, i en salat, med brød, med skinke og pølse, i sandwich, til ost, eller grillet på brød.

Når grønnsakene er spist, kan oljen brukes som marinade til andre grønnsaker, som grillolje eller som salatdressing. Den får mye smak.

Kilde: Camilla Plum i tv-serien Mat som holder/DR