NRK Meny
Grønn og hvit asparges med aioli

Den grønne aspargesen er stekt på stekepanne, den hvite kokt. Og så får de følge av hjemmelaget aioli.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Grønn og hvit asparges med aioli

Asparges er en krevende, men god venn. Bjørn Olav Nordahl serverer grønn og hvit asparges med hjemmelaget aioli.

Slik gjør du

Først til den grønne: Knekk av den feite enden, ca. tre cm opp på stilken og kast de tjukke bitene. Legg aspargesene på en tørr steikepanne som går på full guffe. Når de begynner å bli småbrune på den ene siden, snu og fortsett på samme vis. Rett før aspargesene er ferdig grillet (tar ca. 2 min til sammen) heller du over litt olivenolje, pepper og salt, og rister dem lett i panna før du drar den til side. Jeg garanterer at du aldri har smakt en bedre og sprøere versjon av de lange, grønne.

Den hvite, som er litt mer fyldig i smaken, håndterer du slik: Knekk av den feite enden slik som beskrevet. Skrell aspargesen med en gulrotskreller, helt opp til blomsten. Kok i 5-8 minutter avhengig av tjukkelsen.

Legg hvit og grønn asparges side om side, dryss over ristede pinjekjerner og revet parmesan. Server gjerne med aioli.

Aioli
I en bolle mikser du sammen knust hvitløk, salt, sukker, sennep, limesaft og litt av olja. Sørg for å få opp i det saltet du trenger fra begynnelsen. Hvis du prøver å tilsette salt senere i prosessen, kan prosjektet skjære seg – bokstavelig talt.

Ok, når du nå har fått en jevn fin masse, tilsetter du enda litt mer olje, rør, og litt mer olje. Sørg for at denne blandingen setter seg skikkelig. Så hiver du opp i egget. Nå gjelder det å være tålmodig. Blandingen kan nemlig bli litt suppete til å begynne med, men hold ut.

Tilsett olje mens du kjører mikseren, litt om gangen, ikke gi deg. Til slutt får du en tykk, fin majones. Hvis du vil at den skal bli mer kremete, visper du bare inn en spiseskje med kaldt vann. Sistnevnte kan også brukes som reparasjonsmiddel dersom majonesen skiller seg.

Vil du variere, kan du tilsette friske krydderurter av basilikum eller estragon. Eller litt safran for å få majonesen sprek og gul. Dette er avsindig godt, til nesten alt.

Kilde: Bjørn Olav Nordahl i NRK Østafjells