NRK Meny
Grillet svinekotelett med selleri og smør

Sellerien er bakt i vanlig leire, terrakottaleire. Kanskje det var sånn de gjorde det i den tiden all mat ble laget på bål.

Foto: Tellus Works Television AS

Grillet svinekotelett med selleri og smør

Svinekoteletter er perfekt på grillen. Server dem med bakt selleri og smør à la «Brennende kjærlighet». Oppskriften får du frå Claus Meyer i Smaken av Danmark.

Slik gjør du

Kotelettene gnis med litt grovt havsalt og hviler fem minutter før de blir grillet på en skikkelig varm grill. Grilles 3-4 minutter på hver side, så de er litt rosa i midten og ganske saftige.

Krydre med nykvernet pepper.

Selleri bakt i høy og leire på bål
Vask sellerien grundig med en svamp. Hvis det er mye jord på sellerien, skrelles den med en tynn skreller.

Gni sellerien med havsalt.

Sellerien pakkes først inn i høy og så i leire, så det blir helt tett. Legg sellerien i glørne og stek i 2-2 ½ time. Snu den rundt et par ganger, så den stekes likt på alle kanter.

Ta sellerien ut av glørne og bank av leiren med baksiden av en stor kokkekniv. Fjern høyet. Skjærsellerien i grove biter og serverer den med smør à la «Brennende kjærlighet».

Smør à la «Brennende kjærlighet»
Løk og bacon skjæres i små terninger og has i en kald gryte. Stek forsiktig i 6-7 minutter til løken begynner å karamellisere. Ha deretter i timian, eddik, salt og pepper.

Stek fortsatt, helt til eddiken har kokt helt inn i løk og bacon. Fjern gryten av varmen.

Smør skjæres i terninger. Løk og bacon tilsettes og blandes grundig, slik at smøret blir helt jevnt. Smak eventuelt til med litt ekstra salt, pepper og eddik. Ha smøret i en bolle og sett det i kjøleskapet.

Smøret serveres kaldt til den varme sellerien.

Kilde: Smaken av Danmark med Claus Meyer