NRK Meny
Lardo, steinsopp, kremost og vinaigrette

Selve steinsoppsuppen serveres i en suppetallerken ved siden av. Her er lardo, syltynn steinsopp, små biter av kremost og vinaigrette lagt opp på tallerkenen.

Foto: Fra tv-serien Niklas' mat / SVT

Grillet steinsoppsuppe med lakserogn og oksemarg

Niklas Ekstedts rett på Restaurant no. 1 i Russland. Råvarene er kjøpt på matmarkedet i Jekaterinburg.

Slik gjør du

Soppsuppe

Del soppen på midten. Skrell løken og del den i fire båter. Skrell hvitløken og del den i fine skiver.

Grill sopp og løk over glovarme glør til de er gyllenbrune. Ta de av varmen og skjær i skiver. Smelt litt smør i en stekepanne og sauter løk, sopp og hvitløk i noen minutter.

Hell grønnsakene over i en blender og kjør til en glatt puré. Smak til med salt og sitronsaft. Hold 1,5 desiliter av pureen varm i en liten gryte. Resten av pureen kjøres sammen med oksemarg, smør og melk til en glatt og skummende suppe.

Vinaigrette

Rør sammen olje og sitronsaft. Bland med lakserogn rett før servering. Ellers gjør sitronsaften at rognen mister farge.

Presentasjon

Skjær soppen i løvtynne skiver og salt med litt flaksalt.

Skjær lardo minst like tynt og legg på soppen. Dryss over smuler av kremosten. Bruk en skje til å fordele litt av vinaigretten over. Pynt med urter.

Ha soppureen i bunnen av en dyp tallerken.

Skjær andelever (eller oksemarg) i små biter. Ha på litt salt og stek i tørr panne. Legg bitene i tallerkenen.

Kjør den varme suppen en gang til i blenderen og hell den over andeleveren.

Serveres straks!

Tips

Lardo er bearbeidet spekk av gris. Niklas Ekstedt kjøpte lardo på matmarkedet i Jekaterinburg som var smaksatt med salt og hvitløk.

Kilde: Niklas Ekstedt i tv-serien Niklas' mat/SVT