Grillet mais med topping

Fra venstre: Mais med rømme, cheddar og bacon, mais med hvitløksmør og parmesan, mais med hoisinsaus, vårløk og sesamfrø, mais med avokado og rødløk og til høyre mais med meksikansk stil.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Grillet mais med topping

Mais er godt på grillen. Du kan servere dem helt vanlig med smør og salt. Eller du kan gjøre som Lise Finckenhagen og lage fem forskjellige toppinger. Sjekk oppskriftene her!

Slik gjør du

Utgangspunktet her er ferske maiskolber, men kokte kan også brukes.

Rens kolben, la gjerne en del av bladene få være igjen, men dra de bakover slik at hele kolben er synlig. Gni maisen inn med litt nøytral olje, eller smør grillristen godt. Grill maisen mør over middels/høy varme. Snu kolbene ofte slik at maisen blir jevnt grillet over det hele, det tar ca. 25 minutter (ferdigkokt mais er klar når den har fått fin farge over det hele).

Dryss over litt salt, og maiskolben er klar for en god klatt smør eller noe annet godt du vil toppe den med.

Meksikansk stil

Grill maiskolbene som beskrevet over.

Rør sammen majones og chilisaus. Press limesaft over den nygrillede maisen og topp med chilisaus, ost, knuste chips og koriander.

Most avokado og syltet rødløk

Grill maiskolbene som beskrevet over.

Rens og skjær løken i tynne strimler (eller finhakk løken). Bland løk med eddik og sukker og la det marinere mens maisen ligger på grillen.

Del avokadoen og fjern steinen. Smør avokadokjøttet rett på den nygrillede maisen og topp med syltet løk. Dryss over litt flaksalt og kvernet sort pepper.

Hvitløksmør og parmesan

Grill maiskolbene som beskrevet over.

Hakk hvitløken, dryss over en klype flaksalt og mos hvitløken og saltet med en gaffel. Rør sammen smør, hvitløkmos, sitronsaft og hakkede urter.

Topp den nygrillede maisen med hvitløksmør og rikelig med parmesan.

Hoisin og sesam

Grill maiskolbene som beskrevet over.

Smør den nygrillede maisen med hoisinsaus og topp med finsnittet vårløk, koriander, sesamfrø og en liten klype chiliflak.

Rømme, cheddar og bacon

Grill maiskolbene som beskrevet over.

Smør den nygrillede maisen med rømme og topp med biter av sprøstekt bacon, cheddar og gressløk.

Tips

Dra bladene bakover og fest dem med hyssing. Dypp bladene i vann før maisen skal på grillen, så de ikke tar fyr mens du griller.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+