Laster innhold, vennligst vent..
Grillet lam

Grillet lammehjerte, lammesadel, lammekarré og lammeribbe. Tilbehør er grillet salat, vårløk og neper.

Foto: Marika Hill / Five Corners Production

Grillet lam

Når grillsesongen er på topp, anbefaler Filip Langhoff at du skaffer deg et helt lam. Her deler han oppskrift på hvordan bruke ulike deler av kjøttet. Han mener at hjertet burde vært den mest eksklusive delen. Det er det tross alt bare ett av i hvert dyr.

Slik gjør du

Grillet lammehjerte

Legg 50 gram havsalt i én liter vann, slik at du får en fem prosents saltlake.

Del lammehjertene i to på langs. Rens ut alle sener og dra av hinnen. Legg dem i saltlaken i 12 timer. Skyll godt og tørk av.

Plasser hjertene på litt høy på en middels varm grill for å få en god røyksmak. Grill hjertene i 2 minutter på hver side.

Grillet lammesadel

Lag marinade ved å blande sammen olje, hvitløk, løk og urter med en stavmikser. Riv i skall fra en sitron.

Lag rutemønster i fetthinnen på sadelen med en skarp kniv. Gni sadelen inn med marinaden. Strø på salt og pepper og la ligge i en halvtime.

Grill på middels varme cirka 5 minutter på hver side. Pakk lammesadelen inn i aluminiumsfolie og la hvile i 10 minutter. Grill på ny i 2 minutter på hver side.

Grillet lammekarré

Skjær bort hinnen fra karreen. Legg rikelig med urter på og bind dem på karreen med en hyssing. Grill lammekarreen på samme måte som den marinerte lammesadelen.

Grillet lammeribbe

Skjær bort annethvert ben fra lammesiden og del dem slik at benene du beholder har dobbelt så mye kjøtt på seg. Grovhakk løk og hvitløk.

Braser lammeribbene ved å legge dem i en langpanne sammen med 1 løk, 0,5 hvitløk, hvitvin og krydder. Stek på 120 grader under lokk i 6 timer.

Lag marinade ved å skive resten av hvitløken, hakk løken, skjær baconet og tomatene i terninger. Stek hvitløk, løk og bacon med rapsolje. Bland i tomatpuré og tomater. La koke i 10 minutter. Hell i epleeddiken og miks med stavmikser. Hell til slutt i sjyrestene fra langpannen når ribbene er ferdige i ovnen.

La marinaden kjølne en stund før du gnir inn lammeribbene med marinade. Legg de marinerte ribbene i kjøleskapet en stund.

Grill lammeribbene på middels varme i 3-5 minutter på hver side. Pensle med marinade innimellom mens du griller.

Tilbehør til grillet lam

Del isbergsalaten i fire deler og grill på høy varme i 2-4 minutter. Pensle grillen med olje før du starter.

Del vårløken i to og grill til den er mør. Stikk små hull i nepene med en gaffel og grill dem. Det tar 2-4 minutter.

Rør inn finhakket mynte i yoghurten.

Smak til alt tilbehøret med salt og pepper.

Tips

Syltede rødbeter er også godt tilbehør til lam.

Filips salat med rått lammekjøtt, neper, knutekål og majones passer godt til grillet lam.

Kilde: Filip Langhoff i TV-serien Frå jord til bord/YLE