Laster innhold, vennligst vent..
Grillet kylling med appelsin og salvie

Ha grønnsakene i samme form som kyllingen, så blir matlagingen veldig enkel.

Foto: SVT

Grillet kylling med appelsin og salvie

En god oppskrift på saftig kylling som etterlater deg mett og fornøyd! Ekstra takknemlig blir man når maten nesten lager seg selv.

Slik gjør du

Du trenger 12 timer for å marinere kyllingen.

Kok opp vannet med 6 spiseskjeer salt og grovt revet krydderurter. La det koke til saltet har løst seg opp i vannet. La vannet svalne. Skyll av den hele kyllingen før du legger den i urtevannet, og la det stå i minst 12 timer.

Bland romtemperert smør med revet hvitløk, revet appelsinskall, finhakket salvie, litt salt og pepper til et jevnt kryddersmør. Ta opp kyllingen og tørk den. Smør inn hele kyllingen med kryddersmøret, trykk det til og med inn under skinnet. Legg kyllingen i en ildfast form og sett et termometer i låret, helt inntil beinet. Hell i hvitvin og kyllingfond. Øs ofte over kyllingen med skyen som havner rundt den.

Still grillen på 175 grader. Når tempen er 82 grader ved beinet og klar saft pipler ut av kyllingen er den ferdig.

Rens kyllingen av beinet ved å skjære ut fileter, lår, vinger og glem ikke den lille fileten på ryggen. Del filetene mot fibrene og skjær lårene i to og del dem ved kneleddet.

Sil skyen i en liten gryte og la kyllingen hvile til servering. Reduser skyen bitte litt til den blir litt tykkere. Balanser syren med litt mer juice fra appelsinen, søt til med litt honning og spe av så mye av fettet som mulig.

Tips

  • Server sammen med ovnsbakt fennikel, grillspyd, rosenkål eller gulrøtter. Dette kan du ha rundt kyllingen på grillen og la det steke, samtidig som du tilbereder kyllingen. Matlaging på sitt enkleste – alt på en tallerken!

  • Spar skroget fra kyllingen etter middagen, skjær det i mindre biter og legg det i en gryte. Fyll den med vann og kok til du får en velsmakende kraft som du kan anvende i en saus eller suppe.
  • Hvis du vil ha enda saftigere fileter så lar du kyllingen hvile godt. Det går imidlertid på bekostning av det sprø skinnet, så det er en smakssak.
  • Er det en stor kylling blir det sikkert kjøtt til overs. Bruk kjøttrestene dagen etter til en kyllingsalat, kanskje en cæsarsalat.

Kilde: Sandra Masito i TV-serien Sommermat i Falkenberg