Boknafisk med blomkål og eggesaus

Smørsausen på boknafisken har fått en syrlig smak av verbena.

Foto: NRK

Grillet boknafisk med smørdampet blomkål og eggesaus

Hanne Frosta besøker Svein Bjørndal på Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø. De lager boknafisk på grillen og Hanne har med seg lilla og oransje blomkål fra Kristiansand.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Grillet boknafisk
Legg fisken i 10 % saltlake i 20 min. Saltlaken lages i forholdet 1 liter kaldt vann til 100 gram salt.

Tørk godt av fisken. Fisken pensles med klaret smør eller olje, grilles på grill eller grillpanne til fisken flaker seg.

Smørdampet blomkål
Lag fine blomkålbuketter. Kok blomkålbukettene i saltet vann med en smørklatt i.

Pisket eggesaus
Pisk opp eggeplommene over vannbad. Spe med smeltet smør, pisk godt hele tiden. Tilsett hakkede ferske urter. Hvis du ikke får tak i verbena kan du gjerne bruke fersk dill, koriander eller estragon.


Tips

Boknafisk er fersk torsk som tørkes på hjell, på samme måte som vanlig tørrfisk. Men tørkingen stoppes halvveis i prosessen, så fisken fortsatt er bløt inni.

Halvors tradisjonsfisk i Tromsø bruker en tørrere variant som vannes ut i 4-5 dager. Dette gjøres for lettere å kunne ta bort skinn og bein.

Flere oppskrifter: Oppskriftene fra Hanne Frosta

Kilde: Hanne Frosta i Førkveld