Laster innhold, vennligst vent..
Blåskjell i al-folie

Blåskjellene pakkes i helt tett al-folie når de legges på grillen. Så får all smaken godgjøre seg inni.

Foto: Trude Janet Maarud / NRK

Grillede og røykte blåskjell

Blåskjellene kokes og røykes på grillen. Sverre Sætre har oppskriften i Sommeråpent. Han serverer friterte fyrstikkpoteter til. Se oppskriften nederst.

Slik gjør du

Ha skjellene i en bolle med mye kaldt vann. Skjell som er knust, kastes med skjell som flyter opp. Dersom det er skjegg på skjellene, fjerner du det med en kniv.

Ta et stort ark aluminiumsfolie og brett det dobbelt. Form det som en kurv. Ha i skjellene sammen med sitronsaften og vinen. Finhakk urtene, og bland dem sammen med smøret. Fordel smøret på skjellene. Brett posen sammen slik at den blir tett. Legg pakken på grillen, og sett på lokket. Etter ca 10 minutter begynner skjellene å åpne seg.

Om du ønsker røyksmak på skjellene, tilsetter du røyksponen nå. (Spon kan kjøpes i butikker som fører jakt- og fiskeutstyr, sportsbutikker mm.) Åpne opp pakken med skjell, og tøm sponen over kullet om du bruker kullgrill. Sett på lokket slik at røyken blir bevart inne i grillen. Bruker du gassgrill, legger du sponen på litt aluminiumsfolie på grillen slik at den blir varm og ryker. Tenn på sponen slik at den tar fyr før du setter på lokket på grillen. La grillen stå med lokk på i noen minutter, til skjellene har fått en fin røyksmak.

Tips

Vil du sanke blåskjell selv? Da er det lurt å sjekke blåskjellvarselet fra Mattilsynet på nett
eller Mattilsynets blåskjelltelefon, 820 33 333(tjenesten koster kr 3,50 pr minutt).
Informasjonen ligger også på NRKs tekst-tv side 695.

Oppskrift:

Se også: Sommermat fra Sommeråpent

Kilde: Sverre Sætre i Sommeråpent 2011