Laster innhold, vennligst vent..

Grillede og avrente tomater á la Anki Lindeman

Anki Lindeman på Finngrund utenfor Vasa i Finland har det mest imponerende spiskammeret vi har sett på våre reiser. Hvis du bor langt ute i skjærgården og har ambisjoner om å utnytte det naturen har å tilby blir det lett sånn. Vi tipper hun har minst 50 ulike varianter. Her får du oppskrift på to av våre funn i spiskammeret. Anki konserverer på den gammeldagse måten, med vakuum, en glemt men fin måte å oppbevare mat på.

Slik gjør du

Grillede og avrente tomater
Tomater, så mange du vil, skåldes over gassflamme eller i kokende vann til skinnet er lett å trekke av. Ta ut kjernene og fjern den harde stilken. Bland inn 1ss salt og 1ss sukker til 1 kg tomat. Ha tomatene i et dørslag og la dem renne av i 12–24 timer. Nå er de klare til bruk i alle oppskrifter med tomat.

Har du mye tomater er det fort gjort å konservere det som blir til overs.

Klargjør tomatene på samme måte som beskrevet ovenfor. Bruk om igjen gamle glass. Kontroller at både glass og lokk er rene og uskadet.

Fyll glassene 3/4 fulle med tomater. Tørk grundig av kanten på glassene og skru lokkene løst på. Sett et håndkle i bunnen av en kasserolle. Sett i glassene og fyll på kaldt vann til rett under lokkene. Sett lokk på kasserollen. Varm opp sakte, la det koke i 30 min. Løft opp de varme krukkene og skru lokkene til. Når de er kalde kjenner du etter at de sitter ordentlig fast. . Er de løse, har det ikke blitt vakuum i glasset og innholdet kan ikke lagres, men ellers holder de i mange år i spiskammeret.

Tips

Se også: Oppskriftene fra Mat i Norden

Kilde: Anki Lindeman i TV-serien Mat i Norden/YLE