Gresskargnocchi med skogsopp og salvie

Jan Vardøen praktiserer Meat Free Mondays, det vil si at han hopper over kjøttet om mandagene. Da passer gresskargnocchi og soppsaus perfekt.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Gresskargnocchi med skogsopp og salvie

Jan Vardøen lager små italienske deigboller, gnocchi, av gresskar. De serveres med soppsaus og salvie i Førkveld.

Slik gjør du


Bak gresskaret i ovnen (180 °C) til det er mørt. (Du merker at det blir mykt når du trykker på det. Ca. en time) Ta det ut og avkjøl.

Ta ut frøene av gresskaret og kast dem. Grav ut kjøttet med en skje og ha opp i et dørslag, sik at det kan renne av seg i en halv time.

Rør kjøttet sammen med 2 ss kremfløte, en most potet, salt, pepper, muskat og maisennamel.

Form små boller med en skje. Ha bollene i saktekokende vann eller buljong. Når de flyter opp er de ferdige. Server med skogssopp i fløtesaus.

Skogsopp i fløtesaus
Fres finhakket sjalottløk i en panne med smør. Når løken er gjennomsiktig (ikke brent!) has i to gode never skogssopp og nok smør, slik at soppen ikke blir tørr. Smaksett med salt og pepper, vend hele tiden med en tresleiv. Når soppen er passe mør, dekk med fløte og reduser over svak varme slik at fløten koker inn og blir til en tykk og god saus.

Helt til slutt vendes en neve finstrimlet, ferske salvieblader i sausen Smak, juster salt og pepper om nødvendig.

Ha gnocchiene i et varmt, dypt fat, ha soppsausen over, pynt med et ferskt salvieblad eller to.

Tips

Se også: Flere oppskrifter fra Førkveld

Kilde: Jan Vardøen i Førkveld